Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Progresívne Slovensko predstavilo program pre podporu rovnosti všetkých ľudí

Michal Šimečka Zobraziť galériu (2)
Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) chce napomáhať rovnosti príležitostí a efektívnej ochrane ľudských práv i podporovať prevenciu a boj proti rodovo podmienenému násiliu. V svojom programe sa zameriava aj na náboženskú neutralitu štátu a odluku cirkvi od štátu. Na pondelkovej tlačovej konferencii to uviedli členovia hnutia.

 PS sa bude zasadzovať za rovnosť párov rovnakého pohlavia a znižovanie stereotypného vnímania menšín. Chce tiež presadiť prijatie etického kódexu a minimalizovať tak nenávistné prejavy, ktoré sa na pôde parlamentu šíria do spoločnosti. "V podpore rozmanitosti by mal byť štát kľúčovým aktérom a vytvárať základy spoločnosti, ktoré zabezpečia rešpekt a prijatie pre všetkých ľudí bez ohľadu na ich identitu," uviedla podpredsedníčka a kancelárka hnutia Lucia Plaváková.

archívne video Nové posily  Progresívneho Slovenska pre školstvo a predstavenie programu

Nové posily Progresívneho Slovenska pre školstvo a predstavenie programu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V súvislosti s odstránením rodovo podmieneného násilia hnutie opätovne predloží do parlamentu návrh na ratifikáciu Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách. Chce tiež zaručiť systémové financovanie zariadení núdzového bývania.

Progresívne Slovensko predstavilo program
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Cieľom programu je aj dôsledné uplatňovanie ústavného princípu nábožensky neutrálneho štátu vo všetkých oblastiach. "Zavedieme preto moderný spôsob financovania cirkví cez špeciálny daňový režim, vďaka ktorému bude financovanie zabezpečované jej členmi, členkami, sympatizantmi a sympatizantkami, nezávisle od štátu," dodala členka predsedníctva Zora Jaurová.

PS zároveň predstavilo aj svoju novú posilu v oblasti sociálnej spravodlivosti. Stal sa ňou súčasný šéf sekcie sociálnych vecí bratislavského magistrátu a spoluzakladateľ občianskeho združenia Vagus Sergej Kára. Štát sa totiž musí podľa PS zamerať na adresné riešenia v prevencii straty domova, sociálneho vylúčenia aj nedostupnosti bývania pre najzraniteľnejšie skupiny.

Viac o téme: PredstavenieProgramPSProgresívne SlovenskoOchrana ľudských práv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu