Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Pozrite sa, ako ju roky v politike zmenili! Zuzana Čaputová oslavuje okrúhle narodeniny: Svoj fanklub našla za hranicami

Prezidentka Zuzana Čaputová v deň inaugurácie (vpravo) a v deň oznámenia svojho úmyslu nekandidovať v prezidentských voľbách 2024 (vľavo). Zobraziť galériu (5)
Prezidentka Zuzana Čaputová v deň inaugurácie (vpravo) a v deň oznámenia svojho úmyslu nekandidovať v prezidentských voľbách 2024 (vľavo). (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Prezidentka Zuzana Čaputová oslavuje okrúhle narodeniny. Človeku je ťažko uveriť, že čas uplynul ako voda a od čias, kedy sa naša hlava štátu dostala na výslnie ubehlo už skoro päť rokov. Psychický nátlak, ktorý je mierený na pozíciu hlavy štátu napokon nezvládla a deň pred svojimi narodeninami oznámila definitívny koniec v úrade prezidenta a nezáujem o kandidatúru v prezidentských voľbách 2024. Do vrcholovej politiky vstupovala ako mladá a energická žena plná elánu, tvrdý politický súboj sa však podpísali aj na nej.

Zuzana Čaputová informuje o svojom rozhodnutí týkajúcom sa kandidatúry (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Naša hlava štátu si vo svojom volebnom období neprešla práve najľahším obdobím. Počas výkonu svojho mandátu prežila na čele štátu katastrofy ako pandémiu Covid-19, vojnu na Ukrajine, rekordnú infláciu spojenú s energetickou krízou a vyhnúť sa jej nepodarilo ani vyostrenému politickému súboju. Dnes, len deň po vyhlásení, ktoré šokovalo celé Slovensko, Zuzana Čaputová oslavuje aj svoje 50. narodeniny. Prirodzene tak nastáva otázka, ako sa na nej štyri roky na čele štátu podpísali.

Inaugurácia prezidentky Čaputovej
Zobraziť galériu (5)
Inaugurácia prezidentky Čaputovej  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

„Mám za sebou štyri profesijne aj ľudsky najťažšie roky môjho života a čaká ma piaty, ktorý zrejme nebude o nič ľahší,“ povedala prezidentka vo svojom prejave. Počas jej štvorročného pôsobenia sa na popredných pozíciách slovenskej politiky vystriedali rovno štyri vlády a svoj piaty rok v úrade zavŕši vymenovaním piatej. Toto všetko sa na hlave štátu podpísalo, ako fyzicky, tak aj psychicky.

O veľkej zmene svedčia aj výrazy tváre pri veľkých udalostiach spojených s politickým dianím na Slovensku. Zatiaľ čo na začiatku svojej politickej kariéry sa pred televíznymi kamerami a fotografmi prezentovala vždy s úsmevom na tvári, dnes je opak pravdou a aj posledné kúsky nádeje na zlepšenie politickej kultúry v jej očiach vyprchali.

Zuzana Čaputová v roku 2020 (vpravo) a v roku 2023 (vľavo).
Zobraziť galériu (5)
Zuzana Čaputová v roku 2020 (vpravo) a v roku 2023 (vľavo).  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Topky/ Maarty)

Slovákov opúšťa na vrchole svojej popularity: Českým voličom je však bližšia...

Podľa českého experta na medzinárodné vzťahy Matúša Halása je prezidentka na politickom výslní. „Je tam nejaké kolísanie, ale aj relatívne stabilná podpora vzhľadom k tomu, akým spôsobom vystupuje. Nesnaží sa spoločnosť polarizovať a rozdeľovať, naopak, pôsobí veľmi pokojným a zmierlivým dojmom,“ povedal pre český portál Blesk.

Zuzana Čaputová prišla do štábu Pavla, víťazstvo považuje za nádej (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Podľa portálu vníma našu prezidentku česká verejnosť rozdielne od tej našej. „Časť slovenskej verejnosti podporuje do väčšej či menšej miery anti-systémové strany. Zuzana Čaputová im preto môže ležať trochu v žalúdku aj kvôli tomu, že má veľmi hodnotovo orientovaný, na princípoch založený postoj k mnohým otázkam, napríklad ohľadom Ukrajiny. Mám pocit, že ju Česko vníma omnoho pozitívnejšie, pretože nie je tak rôznorodé ako Slovensko. Pokiaľ to trochu preženiem, Česi asi tvoria najväčší fanklub Zuzany Čaputovej,“ povedal Halás.

Pozrite sa, ako ju
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

 

Viac o téme: SlovenskoZuzana ČaputováPrezidentkaPrezidentka SRNarodeninyPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu