Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Stredné a východné Slovensko bičujú silné búrky: Obmedzená je aj doprava, na mnohých miestach padajú krúpy

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Búrky sprevádzané prívalovým dažďom a silnými nárazmi vetra v piatok popoludní a podvečer hrozia na východnom Slovensku a taktiež vo východných častiach Banskobystrického a Žilinského kraja. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na to, že najrizikovejšia situácia je na severnom Spiši a Šariši. Pre okresy Medzilaborce, Svidník, Stropkov, Bardejov, Sabinov, Stará Ľubovňa vydali meteorológovia do 18.00 h najvyššiu výstrahu 3. stupňa pred búrkami.

Aktualizované 19:39 Búrková aktivita sa presúva do Košického kraja, no zotrváva aj v juhozápadnej časti Gemera. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. "Okrem mimoriadnej bleskovej aktivity búrky prinášajú aj prívalový dážď a krúpy," dodávajú meteorológovia. Upozorňujú tiež, že studený front by mal naďalej spomaľovať. "Na východnom Slovensku a vo východnej časti stredného Slovenska preto očakávame, že intenzívne búrky budú pokračovať aj v priebehu noci," informujú.

Aktualizované 19:04 Hasiči aktuálne odstraňujú následky búrky na viacerých miestach v okrese Bardejov. Ako pre TASR uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove, v okrese Svidník hasiči odstraňovali popadané stromy. "Hasiči momentálne odčerpávajú vodu zo záhrad v Raslaviciach," povedal operačný dôstojník.

V súvislosti s výdatnými zrážkami zvolal primátor mesta Bardejov Boris Hanuščak zasadnutie krízového štábu. "O 18.00 h bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Najväčšie problémy však spôsobili naplaveniny, ktoré mestský podnik Bapos a Dobrovoľný hasičský zbor mesta Bardejov už odstraňuje. Samospráva situáciu neustále monitoruje a prijíma adekvátne opatrenia," povedal hovorca mesta Štefan Hij. Ako doplnil, očakávajú, že do polnoci budú naplaveniny, ktoré by mohli pri ďalšom daždi spôsobiť problémy, odstránené.

Aktualizované 18:43 Riziko búrok v strednej a východnej časti územia SR pretrváva, najvyššia výstraha tretieho stupňa momentálne platí pre okresy Poprad, Brezno a južnú časť Banskobystrického kraja. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Stredné a východné Slovensko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

 

Silné búrky pokračujú Na strednom a východnom Slovensku sa sformovala rozsiahla a veľmi pomaly sa pohybujúca - takmer...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Friday, June 23, 2023

"Na strednom a východnom Slovensku sa sformovala rozsiahla a veľmi pomaly sa pohybujúca - takmer stacionárna - línia silných búrok," dodávajú meteorológovia na sociálnej sieti. Upozorňujú, že búrky majú mimoriadnu bleskovú aktivitu a prinášajú aj veľké množstvo krúp, s priemerom dva až šesť centimetrov. 

Stredné a východné Slovensko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Búrky môžu spôsobiť veľké škody

"Počas búrok môžu spadnúť zrážky s úhrnom 50 až 60 milimetrov v priebehu 30 minút, nárazy vetra môžu dosiahnuť 90 až 125 kilometrov za hodinu, rovnako môžu padať krúpy s priemerom päť centimetrov," upozornili meteorológovia. "Intenzita javov je extrémne vysoká a predpokladá sa, že spôsobia veľké materiálne škody, rovnako môžu ohroziť aj ľudské zdravie," dodali.

Stredné a východné Slovensko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

V ostatnej časti východného Slovenska i vo východných okresoch Banskobystrického kraja platí výstraha 2. stupňa pred búrkami, varovanie platí do polnoci. Pre okresy na severnom Spiši a Šariši vydal SHMÚ aj najvyššiu hydrologickú výstrahu pred povodňami. Do 18.00 h platí pre okresy Stará Ľubovňa, Bardejov, Sabinov a Svidník. Pre okresy Poprad, Stropkov a Medzilaborce vyhlásili výstrahu 2. stupňa.

Stredné a východné Slovensko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín," upozornil SHMÚ, ktorý v tejto súvislosti nevylučuje ani výskyt povodňových javov mimo tokov - zatopenie pivníc a suterénov, podchodov či podjazdov či podmytie ciest alebo stekanie vody zo svahov.

Na cestách severného i východného Slovenska komplikuje zjazdnosť počasie

Búrky sprevádzané intenzívnymi lejakmi a nárazmi vetra spôsobujú problémy na cestách severného a východného Slovenska. Zelená vlna RTVS informuje v tejto súvislosti napríklad o tom, že pred Stročínom v smere zo Svidníka spadol strom na cestu, vodiči sa zdržia v oboch smeroch. V Liptovskom Mikuláši na Okoličianskej ulici pri odbočke na Podbreziny smerom do centra sa stala nehoda. "Zdržíte sa v menšej kolóne, v úseku navyše husto prší," informuje zdroj dopravných informácií. Upozorňuje aj na silnú búrku v Poprade a vodičov vyzýva, aby dbali na správne osvetlenie.

Viac o téme: PočasieVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu