Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pozor na búrky s krúpami: Môžu potrápiť najmä východ Slovenska, upozorňuje SHMÚ

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: GettyImages)

BRATISLAVA - Búrky s krúpami môžu v utorok potrápiť najmä východ Slovenska. Najnižší stupeň výstrah je vydaný od 11.00 h pre celý Košický a Prešovský kraj, tiež pre niektoré okresy Banskobystrického kraja. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Výstrahy by mali predbežne platiť v utorok do 18.00 h. V Banskobystrickom kraji sa týkajú okresov Brezno, Poltár, Revúca a Rimavská Sobota. "Je zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom," priblížil SHMÚ.

Pozor na búrky s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

V priebehu 30 minút môže spadnúť v dotknutých okresoch od 20 do 30 milimetrov zrážok. Nárazy vetra môžu podľa SHMÚ dosiahnuť rýchlosť od 65 do 85 kilometrov za hodinu.

archívne video Na Česko a Nemecko sa valia extrémne silné búrky: Vydané najvyššie výstrahy! Čo hrozí Slovensku?

Na Česko a Nemecko sa valia extrémne silné búrky: Vydané najvyššie výstrahy! Čo hrozí Slovensku? (Zdroj: Facebook / Český hydrometeorologický ústav)

Prvé výrazné oteplenie prišlo v tomto roku o niečo neskôr ako zvyčajne

Prvé výrazné oteplenie prišlo v tomto roku na Slovensko o niečo neskôr ako zvyčajne. V niektorých rokoch boli na Slovensku zaznamenané prvé vlny horúčav už aj v máji. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) to uviedol na sociálnej sieti v rámci klimatologického zhodnotenia 25. týždňa.

"V noci z utorka (20. 6.) na stredu (21. 6.) teplota vzduchu na krajnom juhozápade Slovenska na niektorých meteorologických staniciach neklesla prvýkrát v tomto roku pod 20 stupňov Celzia," podotkli meteorológovia. Počas uplynulého týždňa bol na viacerých meteorologických staniciach zaznamenaný prvý tropický deň a prvá tropická noc.

Okrem vlny horúčav boli podľa SHMÚ minulý týždeň pozoruhodnou udalosťou búrky, predovšetkým v stredu večer a v noci na štvrtok (22. 6.). "Na niektorých miestach počas tohto dňa dosiahli úhrny zrážok aj viac ako 50 milimetrov, napríklad na zrážkomernej stanici Muránska Zdychava - lazy to bolo 74 milimetrov a v Jarabej 69 milimetrov," priblížili. Počas piatka a soboty (23. a 24. 6.) dosiahol úhrn zrážok v najexponovanejších miestach dokonca viac ako 60 milimetrov.

Mierne až výrazné pôdne sucho stále pretrváva na Orave a Kysuciach. "Začínajúce sucho je aj na Považí, Turci, Záhorí a v Strážovských vrchoch," doplnili. Z pohľadu viacerých indexov je extrémne meteorologické sucho v Oravskej Lesnej, veľmi sucho je v Kuchyni a Košiciach. "Nadbytok zrážok je najvyšší v Žihárci, plus 98 milimetrov, a na Kolibe v Bratislave plus 97 milimetrov," uviedli zo SHMÚ.

Viac o téme: BúrkyVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu