Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Jedna z prvých tlačoviek Pirátov sa zmenila na fiasko: Krik a ostré útoky pred kamerami, šéfka strany zasiahla!

Šubová čelila na vlastnej tlačovej konferencii kritike od dvoch neznámych mužov. Zobraziť galériu (7)
Šubová čelila na vlastnej tlačovej konferencii kritike od dvoch neznámych mužov. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Mala to byť jedna z ďalších tlačových konferencií novej Pirátskej strany - Slovensko, no namiesto toho na nej predstavitelia zažili chaos a prekrikovanie. Predsedníčka slovenských pirátov a aktivistka Zuzana Šubová prišla na tlačovku hovoriť o najnovšom medializovanom zatýkaní na Poľnohospodárskej platobnej agentúre (PPA), kde došlo cez príslušníkov NAKA najskôr k zadržaniu a následnému prepusteniu jej samotného šéfa Jozefa Kissa. Šubová však zostala poriadne zaskočená dvojicou ľudí, ktorí tlačový brífing narušili a začali sa s predsedníčkou strany prekrikovať a tá ich vyháňala preč.

Šubová viedla tlačovú konferenciu témou zadržania pätice pracovníkov a šéfa PPA Kissa. "Zákon musí platiť rovnako pre obyčajného človeka z Trnavy, pre prezidenta či pre Zuzanu Šubovú," povedala na úvod tlačovky predsedníčka Šubová na margo živej kauzy na PPA.

Zuzana Šubová
Zobraziť galériu (7)
Zuzana Šubová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Šubová kritizovala opozíciu, no aj bývalých premiérov za OĽaNO

Niekoľko ďalších minút tlačovej konferencie sa nieslo v znamení prezentácie stanoviska pirátov k tomu, že za tento žalostný stav v PPA môžu predovšetkým predstavitelia Smeru a SNS, pričom Šubová skritizovala aj expremiérov Eduarda Hegera a Igora Matoviča za to, že ju v čase, keď to potrebovala, nevypočuli. Šubovej prekáža hlavne to, že samotný exminister pôdohospodárstva Samuel Vlčan bol nominantom OĽaNO a podľa jej záverov kryl korupciu aj v tejto oblasti. "Sami dnes vidíte, ako si prehadzujú horúci zemiak menom Vlčan medzi sebou," narážala Šubová na Matoviča a Hegera.

Zuzana Šubová
Zobraziť galériu (7)
Zuzana Šubová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

VIDEO Tlačová konferencia Zuzany Šubovej a Slovenskej pirátskej strany, kde sa v čase videa 20:20 celá situácia zvrtla

Zuzana Šubová o zatýkaní na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Tlačovka sa zvrhla po tom, ako prišli na rad otázky

Protikorupčný naratív celej tlačovej konferencie následne prerušili otázky dvoch neznámych mužov, ktorí sa na prezentáciu strany prišli tiež pozrieť. Tí zaútočili na jej predstaviteľov tým, že im prekážal muž v ich radoch a celý brífing tým dostal mimoriadne akčnú náladu. "Volám sa Ivan Veruzáb a prišiel som ako vás potenciálny volič a pozrieť sa na vás naživo. Chcel by som sa ale spýtať, ten pán vpravo vzadu, Ján Berceli ... chcel som sa spýtať, či to myslíte vážne s vašou protikorupčnosťou. On predsa nemôže ísť do protikorupčnej strany či výboru, keď bol vylúčený za korupciu a rodinkárstvo," povedal jeden z dvoch mužov, ktorí sa ani neprezentovali ako novinári.

Ján Berceli je pritom podnikateľ z Dunajskej Stredy a v minulosti sa pred voľbami 2020 objavil aj na kandidátke OĽaNO na 95. mieste tohto hnutia.

Ján Berceli, ktorý sa v minulosti objavil aj na kandidátke OĽaNO.
Zobraziť galériu (7)
Ján Berceli, ktorý sa v minulosti objavil aj na kandidátke OĽaNO.  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Šubová ich vyhadzovala z tlačovky

Po ostrej a čoraz hlasnejšej výmene názorov na Berceliho sa debata čoraz viac vyostrovala. "Zostaňte tam kde ste. Nemusíte mi nič nosiť," povedala mužovi Šubová po tom, ako jej priniesol aj dokumenty k spomínanému, bývalému kandidátovi za OĽaNO. 

"To je bývalý nominant OĽaNO, teraz sa objavil u vás. Pekne pán Vlčan ho tam dosadil a teraz s ním idete robiť nejakú antikorupčnú aktivitu?" pokračoval muž. "Ukľudnite sa, prosím vás pekne, dobre? Ukľudnite sa," reagovala Šubová. "Pán Berceli bol nominant OĽaNO. Viem, kde bol dosadený! Nemusíte ma na to upozorňovať!" začala hlasnejšie reagovať aj Šubová. "Môžete opustiť pokojne tento priestor. Vy ste prosím vás odkiaľ? Opustíte tento priestor!" pokračovala Šubová, ktorá obidvoch pánov označila za dosadených Vlčanom, aby zámerne tlačovú konferenciu narúšali. "Čo si to dovoľujete, prosím vás pekne? Vy ste neboli pozvaní, toto je pre novinárov, môžeme si dať stretnutie neskôr," povedala ešte raz dvom mužom Šubová.

Zuzana Šubová
Zobraziť galériu (7)
Zuzana Šubová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Tieto informácie, ktoré tu od týchto dvoch pánov odzneli, boli organizované pánom Vlčanom," povedala po tom, ako čoraz hlasnejšie prekríkujúci sa muži opúšťali priestor brífingu.

Berceli dvojicu hlučných mužov spoznal

Následne svoje figurovanie u Pirátov na veľké naliehanie prišiel vysvetliť aj samotný Berceli. "Týchto pánov ja veľmi dobre poznám. Sú to bratia Verzuábovci. Tento pán Veruzáb ma kontaktoval a posielal za mnou v čase, keď som bol generálnym riaditeľom ÚKSÚPu (Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky, pozn.red.) všelijakých pofiderných ľudí, aby sme naďalej pokračovali v tej ich 13-ročnej práci, kde prepierali certifikáty," obhajoval sa Berceli s tým, že sa mu vraj tento "gang" podarilo rozbiť. "Bol to pán Veruzáb, ktorý si so mnou dohadoval stretnutie, no v tom čase som bol už ako oznamovateľ, ktorý spolupracoval s OČTK," spomína si Berceli, ktorý sa ospravedlnil za to, že dvojica mužov prišla narušiť tlačový brífing.

Ján Berceli
Zobraziť galériu (7)
Ján Berceli  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Piráti sa nemienia s nikým spájať, Šubová tvrdí, že Heger a Matovič ju hodili cez palubu

Šubová sa okrem iného za Berceliho postavila a v časti otázok tiež dodala, že Piráti pôjdu do predčasných volieb 2023 samostatne a nechcú sa s nikým spájať, podobne, ako to robia iné, preferenčne menšie strany. "Piráti sa k tomuto vyjadrovali. Piráti sa nebudú s nikým spájať a pôjdu do volieb samostatne. My sme nová strana, ktorá si musí vyprofilovať nový priestor. Neexistuje dôvod, aby som sa ja spájala so stranami, ktoré tu už boli. Veď pán Heger aj pán Matovič ma prehodili cez palubu. Nikto ma neochraňoval ako protikorupčnú bojovníčku a oznamovateľku korupčných aktivít a nekonali. Nevidím absolútne dôvod, aby sa piráti mali s takýmito stranami mali spájať," skonštatovala na margo predvolebných krokov pirátov Šubová.

Zuzana Šubová
Zobraziť galériu (7)
Zuzana Šubová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: HádkyTlačová konferenciaNarušenieOĽaNOZuzana ŠubováJán BerceliSlovenská pirátska strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu