Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

NAJVYŠŠIE VAROVANIE Nad Slovenskom zúri DERECHO! Aktuálne sa rúti na stredné Slovensko

Nemecko už bičujú silné búrky: V Rüsselsheime udrelo tornádo, na toto sa treba pripraviť aj na Slovensku Zobraziť galériu (10)
Nemecko už bičujú silné búrky: V Rüsselsheime udrelo tornádo, na toto sa treba pripraviť aj na Slovensku (Zdroj: Bild, SHMÚ)

BRATISLAVA - Horúčavy, dusno a potom búrky. Meteorológovia predpovedajú na popoludnie a podvečer celkom hororový scenár. Po pondelku a utorku, keď sme mali na Slovensku nádherné slnečné počasie, streda prináša na niektorých miestach prudké dažde. V Nemecku vyčíňalo tornádo, v susednom Česku platia výstrahy búrkami a v Rakúsku sa počasie tiež búri. Živel úraduje už aj v slovenských mestách.

Búrka v Topoľčanoch (Zdroj: Topky/ Archív E. L.)

Sila búrok, ktoré dnes zasiahli Slovensko, mnohých šokovala. Okrem popadaných stromov, neprejazdných úsekov či skomplikovania vlakovej dopravy majú na svedomí aj tisícky domácností bez elektrickej energie. Veterný jav derecho, ktorý vznikol v utorok  nad Francúzskom a cez Nemecko a Česko dorazil k nám, prešiel cez Záhorie, Považie, východ západného Slovenska a šarapatí aj na strednom Slovensku. Priniesli ho búrky. Ako píše portál imeteo.sk, aby sme mohli hovoriť o derechu, tak je nutné, aby škody spôsobené vetrom boli početné na mnohých miestach, aby nárazy vetra presahovali rýchlosť 25 m/s a zasiahli oblasť v dĺžke najmenej 400 km.

V ČR vyčíňali silné búrky, desaťtisíce domácností zostali bez elektriny

Územím Českej republiky prechádzal v stredu popoludní rozsiahly búrkový systém. Pre búrky ostali bez prúdu desaťtisíce českých domácností, na niektorých miestach bola prerušená aj vlaková doprava. TASR o tom informuje podľa správy servera Novinky.cz. Rozsiahly búrkový systém dorazil do ČR z Bavorska, prechádzal z juhu a západu krajiny ďalej na východ. Búrky sprevádzal v južných Čechách silný vietor s rýchlosťou približne 90 kilometrov za hodinu, ktorý vyvracal stromy.

Pre popadané stromy bola obmedzená vlaková doprava na trase z Českých Budějovic do Prahy a Plzne. Vlaky nejazdili ani medzi mestami Letovice a Svitava v Juhomoravskom kraji. Výpadky prúdu zaznamenali desaťtisíce domácností v stredných Čechách, v Plzenskom a Juhočeskom kraji a na Vysočine. V Plzenskom kraji museli hasiči zasahovať pri popadaných stromoch, ale aj poškodených strechách či elektrickom vedení. V Juhočeskom kraji zranili popadané stromy a vetvy šesť ľudí, uviedla hovorkyňa miestnych záchranárov Zuzana Fajtlová. Podľa odhadov meteorológov sa v južných Čechách v stredu popoludní vytvorila supercela, špecifický druh búrky. Silné búrky hrozia v ČR aj vo štvrtok a v piatok.

Popadané stromy komplikujú dopravu najmä v Trnavskom kraji

Viaceré úseky ciest v Trnavskom kraji sú pre popadané stromov po búrke ťažko prejazdné. Najhoršia situácia je aktuálne v okresoch Skalica, Senica a Trnava. Trnavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti. Zelená vlna RTVS okrem iného upozornila na spadnutý strom na rýchlostnej ceste R1 za Žiarom nad Hronom smerom do Zvolena. Strom blokuje pravý jazdný pruh na 130. kilometri.

Úsek medzi Jablonicou a Bielou horou je podľa polície neprejazdný. Ťažko prejazdné sú aj cesty v okolí Petrovej Vsi a na úsekoch Kopčany-Kúty a Sládkovičovo-Veľká Mača. "Policajti sú v teréne a v prípade potreby regulujú dopravu," ubezpečila polícia. Zelená vlna upozorňuje aj na spadnutý strom medzi Dolným Dubovým a Špačincami.

Doprava sa komplikuje aj mimo Trnavského kraja. Jeden jazdný pruh blokuje spadnutý strom v Považskej Bystrici na Okružnej za železničnou stanicou smerom na Štúrovu. Strom spadol na cestu aj na hlavnom ťahu v Nitrianskej Blatnici a na výjazde z Prievidze smerom na Nedožery-Brezany. Hustý dážď a popadané konáre sú podľa Zelenej vlny na ceste medzi Ladomerskou Vieskou a Žiarom nad Hronom. Na vjazde do Zlatých Moraviec z Topoľčianok spadol strom na osobné auto. Polícia vodičom odporúča, aby prispôsobili jazdu poveternostným podmienkam, dodržiavali dostatočnú vzdialenosť od ostatných vozidiel, radšej spomalili a mali zapnuté stretávacie svetlá.

Búrkový systém postupuje cez západné Slovensko ďalej na východ

Búrkový systém postupuje cez západné Slovensko ďalej na východ až juhovýchod. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval v stredu večer na sociálnej sieti. Naďalej platí na celom území Slovenska výstraha prvého alebo druhého stupňa pred búrkami.

NAJVYŠŠIE VAROVANIE Nad Slovenskom
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

"Línia intenzívnych búrok na čele systému nie je kompaktná, jadrá nemajú dlhú životnosť (systém áno) a majú výrazne odlišnú intenzitu," podotkli zo SHMÚ. Najvýraznejšie jadro s mimoriadne vysokou bleskovou aktivitou (v maxime okolo 200 bleskov za minútu) aktuálne postupuje cez okres Topoľčany a je dokonca rozsiahlejšie ako samotný okres.

 

Búrkový systém postupuje cez západné Slovensko ďalej na východ Búrkový systém postupuje cez naše územie ďalej na východ...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Wednesday, June 21, 2023

"Nárazy vetra dosahujú 90 kilometrov za hodinu a víria veľké množstvo prachu. Prechodne sa vyskytuje aj prívalový dážď a krúpy, výnimočne sú aj väčšie," dodali. Podobný vývoj s prechodným lokálnym vývojom intenzívnych búrkových jadier na čele línie očakávajú na búrkovom systéme aj v najbližších hodinách. "Intenzita sprievodných javov bude preto v rámci búrkovej línie aj naďalej výrazne odlišná," ozrejmili.

Podľa SHMÚ sú ohrozené okresy Trnava, Hlohovec a Piešťany: Domácnosti sú bez elektriny

Búrkový mrak sa presúva naprieč západným Slovenskom zo severozápadu plynule na juhovýchod. Najohrozenejšími okresmi sú Trnava, Hlohovec a Piešťany. Obyvatelia týchto regiónov by sa mali pripraviť na prívalové dažde a možné krupobitie. Živelnú šou aktuálne sprevádza aj nadmerný počet bleskov. Podľa našich informácií v dôsledku búrkovej aktivity dochádza k lokálnym a opakovaným výpadkom elektriny v okrese Topoľčany.

 

💛 Aktuálne podnety Seničan.sk 💜 Búrka vašimi očami ...

Posted by Seničan.sk on Wednesday, June 21, 2023

NAJVYŠŠIE VAROVANIE Nad Slovenskom
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Podľa SHMÚ platí 2. stupeň meteorologických výstrah pre väčšinu okresov stredného a západného Slovenska. Úrad varuje aj pri hydrologických výstrahách, živel by v dôsledku silných búrok mohol ohroziť najmä okres Trnava. V druhom stupni hydrologickej výstrahy sú aj okresy Hlohovec, Piešťany, Myjava, Senica a Skalica.

NAJVYŠŠIE VAROVANIE Nad Slovenskom
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pohľad na zatemnenú oblohu vydesil nejedného Slováka...

Búrkový front sa ženie na západné Slovensko, ohrozené je aj hlavné mesto. Ak nemusíte vychádzať ostaňte radšej doma. Podľa informácií portáli iMeteo spôsobuje supercelárna búrka na Záhory problémy na cestách. Úsek medzi Trstínom a Jablonicou je ťažko prejazdný kvôli konárom spadnutým na vozovke.

Búrkový front nad mestom Holič.
Zobraziť galériu (10)
Búrkový front nad mestom Holič.  (Zdroj: iMeteo)

Z Rakúska a Moravy sa na Slovensko presúva búrka. Očakáva sa, že so sebou prinesie výdatné množstvo zrážok a bleskov. Najhoršia situácia by mala byť na Záhorí a v okolí Piešťan. Meteorológovia vydali pre tieto okresy najvyšší, 3. stupeň výstrahy pred búrkou. Najvyšší stupeň výstrahy platí aj pre okres Zvolen. 

NAJVYŠŠIE VAROVANIE Nad Slovenskom
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

 

Siný búrkový systém postupuje na Slovensko! Na krajný západ Slovenska postupuje z Moravy a Dolného Rakúska búrkový...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Wednesday, June 21, 2023

"Na krajný západ Slovenska postupuje z Moravy a Dolného Rakúska búrkový systém, ktorý je sprevádzaný mimoriadnou bleskovou aktivitou," priblížil SHMÚ na sociálnej sieti. Systém bude v najbližších hodinách postupovať ďalej na východ až juhovýchod.

NAJVYŠŠIE VAROVANIE Nad Slovenskom
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Búrkový front sa presúva ďalej na západ: Východné okresy si môžu vydýchnuť

Od 18. hodiny už pre všetky východoslovenské okresy platí len výstraha 1. stupňa. Tento stav by sa nemal v priebehu stredy už výraznejšie meniť. Podľa dát SHMÚ by sa ani jeden z okresov na Slovensku nemal ďalej udržiavať v 3. stupni ohrozenia od meteorologických javov.

Aktuálne poslednými ohrozenými okresmi by mali byť Banská Bystrica a Zvolen, pričom situácia by sa mala už od 20. hodiny večer stabilizovať. Väčšina okresov Slovenska však aj naďalej ostane v 2. stupni meteorologickej výstrahy.

NAJVYŠŠIE VAROVANIE Nad Slovenskom
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Silné búrky úradujú aj u našich západných susedov

Búrkový kolos dorazil už aj na juh Čiech. Na niektorých miestach vietor dosahuje rýchlosť až 90 km/h. Škody, o ktorých informuje aj Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktuálne likvidujú miestni hasiči. Ide najmä o popadané stromy. Výstraha platí aj v súvislosti s rizikom krupobitia.

Vzniku búriek podľa ČHMÚ prispieva aj studený front, ktorý sa má nad strednou Európou vlniť v priebehu stredy a štvrtka. "Pred ním k nám prúdi teplý a vlhký vzduch z juhu, ktorý je značne labilný," informujú meteorológovia. Tento jav by mohol na české územie priniesť aj vlnu krupobitia. 

Pozor na nebezpečný živel aj vysoké horúčavy: SHMÚ vydal výstrahu 3. stupňa pre dva okresy

SHMÚ vydal v stredu poobede výstrahu 3. stupňa pre okresy Revúca a Rimavská sobota. Ohrozené by mali byť búrkami, pričom očakávane zrážky by mali dosiahnuť úroveň 60-90 mm. V rovnakých okresoch platí súčasne aj výstraha 1. stupňa pred vysokými teplotami.

Výstraha 2. stupňa platí pre zvyšok územia Slovenska s výnimkou najvýchodnejších okresov. V okresoch Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Snina, Humenné, Vranov nad Topľou, Michalovce, Trebišov a Sobrance platí aj naďalej výstraha 1. stupňa pred lokálnymi búrkami.

NAJVYŠŠIE VAROVANIE Nad Slovenskom
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)


Milovníci tepla krochkajú blahom. Predchádzajúce dni priniesli mimoriadne veľa slnka. Dokonca na juhozápade Slovenska máme za sebou prvú tohtoročnú tropickú noc. Podľa SHMÚ najmä v Bratislavskom kraji sa v noci na dnes miestami neochladilo pod 20 °C. Najteplejšie bolo na stanici Kuchyňa s minimom teploty 22,1 °C.

 

Tropická noc Stupňujúce sa horúčavy priniesli na juhozápad Slovenska už aj tropickú noc. Najmä v Bratislavskom kraji sa...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Wednesday, June 21, 2023

Dopoludnie bolo príjemné, aj keď na viacerých miestach dosť dusné. Ortuť teplomera sa v týchto chvíľach šplhá v niektorých častiach územia až na 34 stupňov Celzia. Vo štvrtok by pritom malo byť ešte teplejšie a to až nad +35 °C, pripomína portál imeteo.sk.

Popoludnie bude na mnohých miestach iné a treba rátať s búrkami. Podľa predpovedí by malo ísť dokonca o jednu z najintenzívnejších  búrkových vĺn. Už v týchto chvíľach sa formujú búrky vo Vysokých Tatrách.

 

PRVÉ BÚRKY V TATRÁCH Prvé búrky sa už formujú v oblasti Vysokých Tatier. Ich vývoj sledujte na:...

Posted by www.iMeteo.sk on Wednesday, June 21, 2023

NAJVYŠŠIE VAROVANIE Nad Slovenskom
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Teplý vlhý vzduch je pre vznik búrok priam ideálny. Numerické modely sa však nezhodujú a prakticky každý jeden výstup je pomerne odlišný. Prvé búrky už udreli na severe Slovenska, presunú sa na východ a podvečer na západ. Môžu byť aj intenzívne a budú sprevádzané krúpami  a prívalovými zrážkami. Večer by mali slabnúť. 

V Nemecku zrejme úradovalo tornádo

Jedna vlna búrok zasiahla už v utorok západnú Európu a Nemecko. Nad našim kontinentom zaznamenali viac ako 320 000 bleskov. Dnes ich meteorológovia predpokladajú ešte viac. Cez južnú polovicu krajiny sa večer začal presúvať mohutný búrkový systém. Pri Frankfurte sa pravdepodobne vyskytlo tornádo, konkrétne v Rüsselsheime nad Mohanom. Oficiálne potvrdené ešte nebolo. Ako píše Bild, tak hlásia zničené domy, polámané stromy a najmenej 20 poškodených áut.

V Česku platia výstrahy

U našich najbližších západných susedov varujú pred nebezpečenstvom búrok, ktoré sa môžu vyskytnúť popoludní, večer a v noci v južnej a východnej časti Česka. Ešte silnejšie búrky hrozia vo štvrtok podvečer a časti noci na piatok. Nárazy vetra môžu okolo 90 km/h, k sprievodným javom budú patriť krúpy.

 

⚠️Aktualizace výstrahy ČHMÚ na silné bouřky a vysoké teploty ℹ️Nově přidáváme varování před vysokými teplotami pro...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Wednesday, June 21, 2023

V Rakúsku hrozia silné búrky hlavne na horách

V Rakúsku hrozia búrky najmä v Alpách a na juhu a juhovýchode. Varujú, že môžu spôsobiť enormné množstvo zrážok, veľké krúpy (nad 5 cm) a silný nárazový vietor. Je možné, že niektoré miesta zasiahne v priebehu niekoľkých hodín niekoľko silných búrok za sebou, čo zvyšuje predovšetkým riziko záplav a zosuvov pôdy. Búrky budú pokračovať až do noci.

Viac o téme: PočasieSHMÚBúrkyPredpoveď počasiaVýstraha 3. stupňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu