Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poslanci odobrili odvolanie výhrady k časti dohovoru: Týka sa bankových transakcií

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Parlament v utorok odsúhlasil odvolanie výhrady Slovenskej republiky k časti dohovoru Rady Európy, ktorá sa týka monitorovania bankových transakcií.

Ide o Dohovor Rady Európy o praní špinavých peňazí, vyhľadávaní, zaistení a konfiškácii ziskov z trestnej činnosti a o financovaní terorizmu. Dotknutý článok hovorí o prijatí legislatívnych a iných opatrení, ktoré umožnia "monitorovať počas určeného obdobia bankové transakcie, ktoré sa vykonávajú prostredníctvom jedného alebo viacerých identifikovaných účtov". Doposiaľ si Slovensko uplatňovalo právo nepostupovať v plnom rozsahu podľa tejto časti dohovoru.

Rezort vnútra ako predkladateľ materiálu vysvetlil, že vzhľadom na prijaté opatrenia môže Slovensko vykonávať postup podľa časti dohovoru. "Na aplikovanie článku dohovoru má Slovenská republika podľa platnej legislatívy dostatočné zákonné možnosti, na základe ktorých je možné riadne vykonávať požadované monitorovanie a nie je potrebné meniť aktuálnu právnu úpravu," priblížil rezort vnútra.

Viac o téme: Rada EurópyNárodná rada Slovenskej republikyBankové transakncie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu