Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V záchrannej zdravotnej službe bude fungovať nový systém, auto s lekárom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na výjazdy k pacientom v ohrození života bude po novom chodiť aj špeciálne vybavené osobné auto s lekárom. Nový systém v záchrannej zdravotnej službe, tzv. rendez-vous (RV) má zabezpečiť rýchlejšie poskytnutie odbornej zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Pôjde o tzv. ambulanciu rýchlej lekárskej pomoci v stretávacom režime (RV). "Ide o osobné motorové vozidlo s lekárom a s materiálno-technickým vybavením podobným ambulancii rýchlej lekárskej pomoci," priblížil rezort zdravotníctva, ktorý novelu predložil. V súčasnosti na zásahy k pacientom v ohrození života smerovalo jedno alebo dve sanitné vozidlá dodávkového typu - ambulancia rýchlej lekárskej pomoci a ambulancia rýchlej zdravotnej pomoci.

 "Ambulancia RV sa vzhľadom na veľkosť osobného motorového vozidla jednoduchšie dostáva k pacientovi, najmä v mestskom prostredí s hustou dopravnou premávkou. Lekár posádky RV následne na základe stavu pacienta buď pokračuje v ambulancii rýchlej lekárskej pomoci do nemocnice, alebo je v podstate skoro okamžite dostupný pre ďalší zásah," vysvetlilo ministerstvo.

Menenie prerozdelenia licencií

Mení sa aj prerozdeľovanie licencií pre záchranky, opäť ho bude riešiť ministerstvo zdravotníctva. Rezort tak chce zvýšiť transparentnosť výberových konaní na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancie zdravotnej záchrannej služby (ZZS). Ministerstvo vyhlasovalo výberové konania už v minulosti, neskôr úlohu prebral Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Takto zmenený bol zákon krátko pred posledným vyhlásením výberového konania, čo jednak spôsobilo pochybnosti o rozhodnutí u odbornej aj laickej verejnosti," pripomenulo ministerstvo.

Tehotné ženy a kontroly u zubára

Poslanci tiež schválili viacero pozmeňujúcich návrhov. Jedným z nich sa špecifikuje časové obdobie, v rámci ktorého má tehotná žena nárok na preventívnu prehliadku u zubného lekára. Upravuje sa ním tiež novorodenecký skríning hradený z verejného zdravotného poistenia. Rovnako periodicity preventívnych prehliadok pre deti a dorast, ako aj vyšetrenia na prehliadkach. Ďalším pozmeňujúcim návrhom sa okrem iného rozširuje okruh subjektov, ktorým môže Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou poskytovať informácie z hlásenia o úmrtí.

Poslanci zaviedli aj povinnosť obcí nad 500 obyvateľov umiestniť a zabezpečiť funkčnosť verejne prístupného automatického externého defibrilátora. Operačné stredisko ZZS SR má zase zabezpečiť spravovanie ich centrálneho registra.

Viac o téme: ZdravotníctvoNovelaAmbulancieZáchranná zdravotná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu