Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Parlament uznal hladomor na Ukrajine v rokoch 30. rokoch minulého storočia za genocídu: Zelenský ďakoval

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Národná rada (NR) SR uznala hladomor na Ukrajine v rokoch 1932 - 1933 za genocídu ukrajinského ľudu. V utorok popoludní poslanci odsúhlasili uznesenie. Píše sa v ňom, že hladomor bol spáchaný s úmyslom zničiť skupinu ľudí úmyselným nastolením životných podmienok, ktoré mali viesť k ich fyzickému zničeniu.

Zároveň si parlament uznesením pripomenul obete hladomoru a vyjadril solidaritu s ukrajinským ľudom. V mene občanov SR pozostalým a blízkym obetí vyjadril úprimnú sústrasť. Odsúdil pritom genocídne činy totalitného sovietskeho režimu, ktoré "viedli k smrti miliónov Ukrajincov a výrazne poškodili základy ukrajinskej spoločnosti".

Rusko sa snaží zničiť identitu

Okrem toho poslanci uznesením vyjadrili ľútosť aj nad aktuálnou vojnou Ruska proti Ukrajine. V uznesení sa píše, že Rusko porušuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a snaží sa ju zlikvidovať ako národný štát, zničiť identitu a kultúru jej národa.

Parlament tiež odsúdil manipuláciu súčasného ruského režimu s historickou pamäťou týkajúcou sa hladomoru, ako aj všetky formy totalitarizmu. Vyjadril ľútosť, že aj na Slovensku stále niektorí inklinujú k totalitnému režimu a jeho predstaviteľom.

Zelenskyj sa poďakoval za uznanie hladomoru na Ukrajine za genocídu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok poďakoval Národnej rade Slovenskej republiky (NR SR), ktorá uznala hladomor na Ukrajine v 30. rokoch minulého za genocídu. Uviedol na sociálnej sieti. "Som vďačný slovenskému parlamentu za uznanie hladomoru v rokoch 1932 - 1933 za genocídu ukrajinského ľudu," napísal. Rozhodnutie NR SR označil za dobre načasované a za výrazný prínos k obnoveniu historickej spravodlivosti a ucteniu si miliónov nevinných obetí.

Viac o téme: HladomorGenocídaUkrajinaNárodná rada Slovenskej republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu