Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodeväťdesiaty tretí (29. júna 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA/KYJEV - Ukrajinské jednotky dosahujú malé územné zisky pri meste Bachmut a s ruskými silami tam vedú "urputné" boje, oznámil vo štvrtok Kyjev. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 490

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 490 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:59 Španielsky premiér Pedro Sánchez navštívi 1. júla Ukrajinu na pozvanie prezidenta Volodymyra Zelenského, uviedladnes prezidentská kancelária. Cesta sa uskutoční v prvý deň španielskeho predsedníctva v Rade EÚ.

21:58 Ukrajina, Kanada, Švédsko a Spojené kráľovstvo podávajú žalobu na Medzinárodný súdny dvor v súvislosti so zostrelením ukrajinského dopravného lietadla v januári 2020, oznámilo dnes ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

20:56 USA sú blízko k schváleniu dodávky armádneho taktického raketového systému (ATACMS) pre Ukrajinu, napísal dnes denník Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na amerických a európskych predstaviteľov.

20:55 Sergeja Surovikina vypočúvali vojenskí prokurátori v súvislosti s jeho väzbami na zakladateľa Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, informovala agentúra Bloomberg s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený so záležitosťou.

20:54 Konflikt medzi ruskou Federálnou bezpečnostnou službou a ministerstvom obrany vstupuje po Wagnerovej vzbure do aktívnej fázy, povedal pre RBC Ukrajina Andrij Černiak z vojenskej rozviedky.

19:55 Spojené štáty stoja tesne pred schválením dodávky ďalekonosného raketového systému ATACMS Ukrajine, informuje TASR na základe správy denníka The Wall Street Journal (WSJ), pre ktorý to uviedol vysoký ukrajinský predstaviteľ.

19:54 Litva posilnila kontroly na svojich hraniciach s Ruskom a Bieloruskom. Ministerka vnútra Agne Bilotaiteová vo štvrtok odporučila pohraničnej stráži, aby dôkladnejšie kontrolovala doklady a víza osôb vstupujúcich na územie Litvy z týchto dvoch krajín, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

19:01 Švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová pricestovala na Ukrajinu, aby s prezidentom Volodymyrom Zelenským prediskutovala ekologické dôsledky zničenia priehrady Kachovka, informovala dnes jeho kancelária.

18:58 Iniciatíva EÚ pod vedením Francúzska pripravuje dlhodobé bezpečnostné záväzky pre Kyjev, ktoré majú pomôcť ochrániť Ukrajinu pred budúcou ruskou agresiou, napísal dnes denník Financial Times.

18:39 Vzhľadom na neustále ostreľovanie ruskými silami vyzvala ukrajinská armáda obyvateľov žijúcich v pohraničí v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, aby odtiaľ odišli. TASR o tom informuje na základe štvrtkovej správy agentúry DPA.

17:45 Bývalý americký viceprezident Mike Pence vo štvrtok pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny, kde sa stretne s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom stanica NBC News, od ktorej správu prevzala TASR.

17:44 Dcéra ruského generála a vrchného veliteľa vzdušných síl Sergeja Surovikina, ktorý bol údajne zatknutý v súvislosti so vzburou súkromnej žoldnierskej Wagnerovej skupiny, vo štvrtok uviedla, že jej otcovi sa nič nestalo a "nik ho nezatkol". TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

17:12 Šéf vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov dnes pre Ukrajinskú pravdu povedal, že žoldnieri Wagnerovej skupiny už nebudú bojovať na území Ukrajiny.

17:11 Bezpečnostná služba Ukrajiny dnes informovala, že obvinila šesť osôb v súvislosti so spreneverou 400 miliónov hrivien (10,9 milióna USD) v Poltavskom banskom a spracovateľskom závode.

17:10 Najmenej dvaja ľudia zahynuli a dvaja ďalší utrpeli vo štvrtok zranenia pri ruskom ostreľovaní útočiska pre civilistov v juhoukrajinskom meste Cherson, uviedol gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a denníka The Guardian.

16:35 Po štrajku v Kramatorsku bola hospitalizovaná spisovateľka Victoria Amelina. Združenie spisovateľov PEN Ukrajina potvrdilo, že ukrajinská spisovateľka a výskumníčka vojnových zločinov Victoria Amelina bola zranená a hospitalizovaná po ruskom raketovom útoku v Kramatorsku 27. júna.

15:54 Rusko vo štvrtok vyhlásilo, že jeho jednotky pri tohtotýždňovom útoku na východoukrajinské mesto Kramatorsk zabili dvoch ukrajinských generálov a "do 50 vojakov". TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

15:41 Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že zábery ruského prezidenta Vladimira Putina, ako zdraví dav svojich stúpencov, dokazujú, že má po potlačení ozbrojenej vzbury žoldnierov z Vagnerovej skupiny "ohromujúcu" podporu obyvateľstva. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá pripomína, že pravosť uvedených záberov nebolo možné bezprostredne overiť.

14:33 Slabý ruský prezident Vladimir Putin predstavuje ešte väčšiu hrozbu, vyhlásil vo štvrtok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

14:07 Kremeľ vo štvrtok odmietol odpovedať na otázky o ruskom generálovi Sergejovi Surovikinovi. O jeho postavení a mieste pobytu nie je nič známe od sobotňajšej neúspešnej vzbury žoldnierov Vagnerovej skupiny. Surovikin, prezývaný aj generál Armagedon, je zástupcom veliteľa kombinovanej skupiny ruských jednotiek na Ukrajine, kde sa do bojov zapojili aj vagnerovci.

13:45 Nastal čas, aby NATO vyjasnilo svoj postoj k členstvu Ukrajiny, vyhlásil vo štvrtok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytor Kuleba. "Ukrajina stále aktívne pracuje so všetkými spojencami z NATO, aby ich presvedčila, že nastal čas na vyjasnenie ohľadom vstupu Ukrajiny do Aliancie," uviedol Kuleba na sociálnej sieti Twitter po telefonáte s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

13:30 Pizzeria v Kramatorsku, ktorá bola zničená v dôsledku ruského útoku.

13:15 Bieloruský líder Alexandr Lukašenko by mohol zradiť zakladateľa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina aj napriek tomu, že mu poskytol útočisko, domnieva sa líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. "Nie sú spojencami. Jeden druhému nemôžu veriť. Lukašenko môže kedykoľvek zradiť Prigožina a Prigožin Lukašenka," uviedla Cichanovská v rozhovore pre AFP zverejnenom vo štvrtok.

12:45 V Bruseli sa začal summit Rady Európy, kde hlavnou témou bude podpora Ukrajiny.

12:30 Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil obchodovanie s ukrajinskými deťmi. Vyzýva na sprísnené hraničné kontroly osôb sprevádzajúcich maloleté deti. Osobitne upozorňuje na maloleté deti, ktoré prekračujú hranice bez sprievodu rodičov. Slovenské humanitárne organizácie požiadal o obozretnosť a ohlasovanie podozrivého správania polícii.

12:09 Ukrajinské jednotky dosahujú malé územné zisky pri meste Bachmut a s ruskými silami tam vedú "urputné" boje, oznámil vo štvrtok Kyjev. "Pri Bachmute sme postúpili a pokračujeme. Hýbeme sa," uviedol veliteľ ukrajinských pozemných síl Olexandr Syrskyj na sociálnej sieti.

11:40 Poľsko očakáva, že Európska únia mu pomôže financovať opatrenia na posilnenie jeho východnej hranice. Uviedol to vo štvrtok námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jabloňski. Varšava tiež oznámila, že posilní svoju bezpečnosť pre obavy z prítomnosti príslušníkov ruskej žoldnierskej vagnerovej skupiny v Bielorusku.Poľský premiér Mateusz Morawiecki uviedol, že na štvrtkovom summite v Bruseli predstaví plán na posilnenie hraníc Európskej únie.

11:30 Ukrajinské ozbrojené sily zažívajú počas protiútoku akútny nedostatok munície, povedal pre Corriere della Sera poradca šéfa ukrajinských ozbrojených síl Michailo Podoljak.

11:15 Fotografie zobrazujúce následky ruského teroristického útoku na Kramatorsk.

10:30 V Nižnom Novgorode zachvátil požiar cisterny s toluénom a niekoľko garáží.

9:35 Rusko oznámilo orgánom Sýrie, Stredoafrickej republiky a Mali, že prevzalo kontrolu nad Wagner PMC, píše The Wall Street Journal.

8:45 V parku Partisan Glory v Kyjeve neznámi ľudia poliali busty farbou.

8:23 Švajčiarska vláda v stredu prijala konečné rozhodnutie a zablokovala predaj 96 tankov Leopard 1 do Nemecka, odkiaľ mali byť dodané na Ukrajinu. Švajčiarska vláda rozhodnutie odôvodnila politikou neutrality a zákonom o vojenskom materiáli. Podľa neho vojenský materiál nesmie byť dodávaný krajinám, ktoré sú zapojené do ozbrojeného konfliktu. Bern uviedol, že to platí bez ohľadu na to, či štát bol napadnutý a chce sa brániť ako Ukrajina.

8:20 V Záporoží začali veliteľské a štábne cvičenia na odstránenie možnej havárie v jadrovej elektrárni.

8:15 Bieloruský opozičný aktivista Pavel Latuška informoval, že Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) poskytol materiály, ktoré poukazujú na účasť Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na násilnom premiestňovaní ukrajinských detí do Bieloruska. 

Bývalý bieloruský minister kultúry Latuška v utorok uviedol, že materiály naznačujú, že so súhlasom Lukašenka bolo do Bieloruska násilne odvlečených viac ako 2100 ukrajinských detí z najmenej 15 Ruskom okupovaných ukrajinských miest. Sú medzi nimi aj siroty, detí so zdravotným postihnutím a deti, ktorých rodičia boli zbavení rodičovských práv.

7:50 Dvojdňový summit EÚ (29.-30.6) sa bude venovať viacerým témam, prioritou je však Ukrajina, migrácia a vzťahy EÚ s Čínou. Ďalšími témami sú príprava summitu EÚ s krajinami Južnej Ameriky a Karibiku a napätá situácia v Tunisku. 

7:30 Mierový vyslanec pápeža Františka kardinál Matteo Zuppi a zahraničnopolitický poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov hovorili v stredu v Moskve najmä o humanitárnych otázkach a utečencoch. Povedal to moskovský katolícky arcibiskup Paolo Pezzi. "Stretnutie medzi kardinálom a Ušakovom prebehlo dobre, v pozitívnej atmosfére," povedal Pezzi ruskej agentúre TASS. "Hlavným bodom (ich diskusie) boli humanitárne otázky súvisiace s utečencami vrátane maloletých," dodal bez ďalších podrobností.

7:15 Pri ostreľovaní Kramatorsku zahynulo 11 ľudí, uviedol starosta Olexander Goncharenko.

6:45 Stíhači 10. gardovej špeciálnej brigády Edelweiss zostrelili ruský Su-25.

6:10 Česká vláda v stredu schválila novú bezpečnostnú stratégiu, v ktorej označila Rusko a Čínu za najväčšiu hrozbu pre českú aj európsku bezpečnosť. Na český vnútroštátny sankčný zoznam tiež zaradila dvoch ruských podnikateľov. Po rokovaní vlády to uviedol český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

6:05 Ruské úrady vyhlásili v stredu spravodajský portál Novaja gazeta Európa, ktorý je kritický voči Kremľu, za "nežiaducu" organizáciu a zakázali mu pôsobiť v Rusku. Portál Novaja gazeta Európa (Novaya Gazeta Europe) je v súčasnosti prevádzkovaný mimo územia Ruska. Založili ho bývalí novinári prominentného nezávislého ruského denníka Novaja Gazeta, ktorému vlani v Rusku odobrali tamojšie úrady licenciu.

6:00 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že "nepochyboval" o podpore ruských občanov počas víkendovej vzbury žoldnierov z Vagnerovej skupiny pod vedením Jevgenija Prigožina. "Nepochyboval som o reakcii (ľudí) v Dagestane ani po celej krajine," povedal na stretnutí s hlavou Dagestanskej republiky Sergejom Melikovom, vyplýva z úryvku z tejto schôdzky, ktorý zverejnila ruská televízia.

Generál Surovikin, ktorý mal vedieť o vzbure, je údajne zatknutý

Jeden zo zdrojov uviedol, že Surovikin známy ako "generál Armageddon" si počas nedávnej vzbury evidentne vybral stranu šéfa vagnerovcov Jevgenija Prigožina. Na otázku, kde sa momentálne tento generál nachádza, obaja citovaní odpovedali, že k tomuto sa nevyjadrujú ani len cez tzv. interné kanály.

Surovikina od soboty nikto nevidel, pričom ruskí vojenskí blogeri už pred denníkom The Moscow Times tvrdili, že bol zadržaný a nachádza sa vo vyšetrovacej väzbe v Moskve. Kremeľ zároveň v stredu odmietol medializované tvrdenia, že Surovikin vopred vedel o pripravovanej víkendovej vzbure vagnerovcov a označil ich za "špekulácie".

O Prigožinovej vzbure vopred vedelo okrem Surovikina aj viacero ďalších ruských generálov

Takúto informáciu publikoval americký denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na nemenované americké bezpečnostné zdroje. NYT tiež napísal, že podľa amerických tajných služieb existujú náznaky, že o Prigožinovej vzbure vopred vedelo okrem Surovikina aj viacero ďalších ruských generálov. Práve priateľstvo Surovikina s Prigožinom je zároveň podľa NYT dôvodom, že šéf vagnerovcov je aj po neúspešnej vzbure stále nažive.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Poľsko posilní hranice s Bieloruskom, je tam vraj 8000 wagnerovcov

Poľsko posilní obranu svojej východnej hranice v reakcii na prítomnosť ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny v Bielorusku. K hranici rozmiestni viac vojakov a vybuduje prekážky. V stredu to oznámil podpredseda poľskej vlády Jaroslaw Kaczyňski."Na základe údajov, ktoré máme v súčasnosti k dispozícii, by tam mohlo byť 8000 vojakov [Vagnerovej skupiny]," dodal Kaczyňski. Táto skutočnosť môže podľa neho znamenať "novú fázu hybridnej vojny, náročnejšiu než bola tá, ktorej sme čelili doteraz".

Jaroslav Kaczynski
Zobraziť galériu (6)
Jaroslav Kaczynski  (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski, File)

Vzniknutá situácia je podľa Kaczyňskéo nebezpečná rovnako pre Ukrajinu, ako aj pre ďalšie štáty susediace s Bieloruskom, predovšetkým Litvu a Poľsko. Varšava však bude podľa jeho slov "pripravená odraziť útoky takejto nebezpečnej, ale hlboko demoralizovanej vojenskej skupiny". Kaczyňski sa obáva, že prítomnosť Wagnerovej skupiny v Bielorusku môže znovu vyvolať migračný tlak, aký Poľsko zažilo na jeseň 2021. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vtedy pozval veľké množstvo migrantov, najmä z Blízkeho východu a Afriky, pod prísľubom jednoduchého prístupu do EÚ cez Poľsko.

Majiteľ Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa počas minulého víkendu pokúsil o vzburu

Majiteľ Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa počas minulého víkendu pokúsil o vzburu proti ruskému vojenskému veleniu, ktorú však ukončil už po jednom dni. Riešenie krízy sa ponúkol sprostredkovať Lukašenko. Prigožin ťaženie svojich jednotiek na Moskvu ukončil po tom, ako jemu a jednotkám Wagnerovej skupiny Lukašenko prisľúbil bezpečné útočisko na území Bieloruska.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu