Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Väčšina politických strán vyhlásila, že pri volebnej kampani neprekročí limit 3 milióny eur

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc, Getty Images)

BRATISLAVA - Väčšina strán deklaruje, že vo volebnej kampani dodrží zákonom stanovený limit, ktorý hovorí, že na kampaň môžu minúť maximálne tri milióny eur s DPH. Strany už majú zriadené aj transparentné účty, na ktorých musia viesť financie určené na kampaň.

Progresívne Slovensko (PS) odhaduje, že do konca septembra minie na kampaň 1,5 milióna eur. "Zdroje na kampaňové výdavky získavame najmä z darov a pôžičiek od ľudí tak, ako to bolo aj v minulých voľbách," uviedla  Tereza Mikáčová z komunikačného oddelenia PS.

Video: Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini odhalil svoje kampaňové plány aj momentálny vzťah s Robertom Ficom 

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini odhalil svoje kampaňové plány aj momentálny vzťah s Robertom Ficom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Hlas-SD informuje o kampani na svojom webe. Financovať ju má aj prostredníctvom bankového úveru. "Strana uzavrela zmluvu so slovenskou pobočkou českej banky Fio banka, a. s., na poskytnutie kontokorentného úveru vo výške dva milióny eur," píše Hlas-SD na webe s tým, že kontokorentný úver poskytuje možnosť postupného čerpania prostriedkov až do stanoveného limitu podľa aktuálnych potrieb strany.

Plánujú si zobrať aj úver

Hnutie Republika plánuje na kampaň minúť približne pol milióna eur. Väčšinu tejto sumy budú tvoriť pôžičky od zakladajúcich členov hnutia, ktorými sú zväčša súčasní poslanci parlamentu. "Snažíme sa takisto získať úver v banke," uviedla strana vo vyjadrení.

Väčšina politických strán vyhlásila,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Sme rodina odpovedalo, že chce minúť do dvoch miliónov eur. Maximálne dva milióny eur plánuje minúť aj SaS. Výdavky súvisiace s kampaňou hradí podľa hovorcu Ondreja Šprláka z príspevkov zo štátneho rozpočtu a členských príspevkov.

Hnutie OĽANO a priatelia deklaruje, že jeho kampaň neprekročí zákonom stanovený finančný limit. "Celú kampaň financuje hnutie OĽANO a priatelia výlučne z vlastných prostriedkov získaných za výsledok v parlamentných voľbách v roku 2020," dodal hovorca Matúš Bystriansky.

Štátne príspevky, dary a tiež úver

KDH chce kampaň financovať z peňazí zo štátnych príspevkov, od darcov a z úveru. "Predpokladáme, že výška nákladov bude niekde v rozmedzí od jedného milióna eur do dvoch," uviedla hovorkyňa Lenka Halamová.

Jozef Hajko
Zobraziť galériu (4)
Jozef Hajko  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Výdavky zverejnia postupne

SNS odpovedala, že všetky výdavky v súvislosti s volebnou kampaňou zverejní postupne na transparentnom účte SNS a v záverečnej správe. Strana Demokrati informovala o tom, že kampaň financuje zo štátneho príspevku za voľby pre stranu Spolu a tiež z darov podporovateľov.

Aliancia momentálne rieši rozpočet kampane. "Isté je, že financovať ju budeme z pôžičiek a darov," uviedla tlačová tajomníčka strany Évi Pálinkás.

Väčšina politických strán vyhlásila,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Modrí, Most-Híd začínajú v týchto dňoch s fundraisingom. "Takže konečnú sumu nepoznáme, ale počítame s niekoľkými stovkami tisíc eur, čo znamená, že neplánujeme minúť viac ako tretinu zákonom stanoveného limitu. Finančné zdroje budú dary a pôžičky od členov a sympatizantov," odpovedala  Klára Magdeme zo strany Modrí, Most-Híd. Strana ĽSNS poskytla informáciu o zriadenom transparentnom účte. Smer-SD a Za ľudí na otázky o financovaní kampane zatiaľ neodpovedali.

Predčasné parlamentné voľby budú 30. septembra. Volebná kampaň sa začala 9. júna, keď bol vyhlásený termín volieb, a končí sa 48 hodín predo dňom konania volieb.

Viac o téme: Predvolebná kampaňPolitické stranyPolitická kampaňParlamentné voľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu