Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pellegrini to povedal jasne: S týmito stranami by som do koalície po voľbách určite nešiel!

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ak by hrozilo, že by bolo možné vytvoriť len koalíciu so Smerom-SD a Republikou, Hlas-SD do takejto koalície určite nepôjde. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. Predseda PS Michal Šimečka v relácii opätovne vylúčil akúkoľvek spoluprácu s extrémistami a so Smerom-SD.

archívne video

Vláde Ľudovíta Ódora stačí aj obmedzený mandát, odkazuje Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Expremiér pripomenul, že v rámci princípov a podmienok, ktoré si Hlas-SD stanovil na povolebnú spoluprácu, nebude v spojení so žiadnou stranou založenou na extrémistickej politike a spochybňujúcou zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska. "Sama Republika sa svojím postojom, apelom na vystúpenie z NATO rozhodla, že nemôže byť prirodzeným partnerom Hlasu-SD," skonštatoval Pellegrini. Zároveň poznamenal, že z možného povolebného spojenia Hlas nevylučuje len extrémistov, ale aj tie strany, ktoré by ich chceli legitimizovať spoluprácou. "Preto, ak by Smer veľmi túžil po spolupráci s Republikou, ak by hrozila len jediná možná koalícia so Smerom a Republikou, Hlas do takejto koalície nepôjde," zdôraznil.

Pellegrini to povedal jasne:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív A.Z.)

Predseda PS Šimečka zopakoval, že vylučuje akúkoľvek spoluprácu s extrémistami. "Nielenže sa nedá uvažovať o spolupráci, my ich považujeme za hrozbu pre demokraciu," podotkol. Podľa jeho slov je potrebné urobiť všetko pre to, aby sa nenaplnilo spojenie Smeru s Republikou, v ktorom vidí riziko medzinárodnej izolácie Slovenska. Obaja diskutujúci vyjadrili presvedčenie, že septembrové voľby budú férové a transparentné.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (3)
Michal Šimečka  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rokovanie parlamentu by sa malo do volieb ukončiť

Odsúdili zároveň úsilie za každú cenu spochybniť ich legitímnosť a navodzovať dojem z možného ovplyvňovania. Zhodli sa aj na tom, že nie je možné vylúčiť mimoriadne schôdze Národnej rady SR počas leta. Pellegrini poukázal na to, že o takúto schôdzu môže požiadať aj vláda v rámci nevyhnutnej legislatívnej iniciatívy, rovnako však podľa neho môže ísť o iniciatívu "strán, ktoré nevedia inak zaujať". Šimečka je presvedčený, že po júnovej schôdzi by sa malo rokovanie parlamentu do volieb ukončiť.

Hlas Čaputovú nepodporí, Šimečka odmieta špekulovať

Ani jeden nechcel špekulovať o tom, ako sa rozhodne Zuzana Čaputová v prípade opätovnej prezidentskej kandidatúry, Pellegrini odmietol aj úvahy o možnosti kandidatúry exministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. Potvrdil však, že Hlas bude chcieť predstaviť osobnosť, ktorú v prezidentských voľbách bude podporovať, Korčoka z profilu takého kandidáta vylúčil.

Viac o téme: KoalíciaPeter PellegriniHlas SDSMER SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu