Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kyselica sa pri programovom vyhlásení vlády pýtal na konkrétne riešenia, Susko na právny štát

Lukáš Kyselica Zobraziť galériu (2)
Lukáš Kyselica (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanec Lukáš Kyselica (OĽANO) v rámci diskusie v parlamente o programovom vyhlásení vlády (PVV) premiéra Ľudovíta Ódora poukázal na viaceré ciele z vládneho programu a pýtal sa na prípadné konkrétne riešenia. Boris Susko (Smer-SD) kritizoval spôsob zostavenia vlády odborníkov bez konzultácie s parlamentnými stranami. Vládnemu programu vyčíta, že napríklad v oblasti právneho štátu sa venuje len všeobecným konštatovaniam.

Kyselica sa zaujímal napríklad o riešenia v otázke starnutia populácie. Poznamenal, že je to dlhodobý problém. Poznamenal, že hnutie OĽANO a priatelia presadzovalo aj v tejto súvislosti prorodinné opatrenia.

Na margo ambície vlády udržať a prilákať talenty zo zahraničia späť do SR, navrhol ako riešenie napríklad daňové úľavy pre mladých. Pri potravinovej inflácii poukázal na niektoré opozičné návrhy, ktoré sú v NR SR v druhom čítaní a zaujímajú ho názor vlády a premiéra či riešenia, ktoré chce vláda priniesť.

Archívne video: Vláda Ľudovíta Ódora schválila Programové vyhlásenie vlády 

Vláda Ľudovíta Ódora schválila Programové vyhlásenie vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Jedna zo základných úloh pre novú vládu v oblasti justície bude podľa neho aj rekodifikácia súkromného práva. Poukázal aj na potrebu riešenia personálneho podstavu v Zbore väzenskej a justičnej stráže.

Nereálne ambície

Susko označil za nereálne, aby vláda odborníkov za pár mesiacov stihla naplniť ambíciu dosiahnuť rekodifikáciu občianskeho práva. Podotkol, že táto otázka sa rieši desaťročia a zatiaľ sa nepodarilo prísť s finálnym návrhom. Poukázal aj na ambície vlády v oblasti boja s dezinformáciami a snahu o rozvoj kritického myslenia. Pýta sa, kto teda povie, čo je dezinformácia a čo nie a kto má patent na pravdu.

Skonštatoval, že v štandardných demokratických krajinách pri menovaní úradníckej vlády konzultuje jej zloženie hlava štátu s parlamentnými stranami. Vzhľadom na to, že takto hlava štátu nepostupovala, musí podľa Suska niesť zodpovednosť za vládnutie kabinetu. Nevidí dôvod, aby vláda získala dôveru parlamentu a mala plné kompetencie tak, ako kabinet, ktorý vzíde z volieb. 

 

Andrej Stančík
Zobraziť galériu (2)
Andrej Stančík  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)
  

Andrej Stančík (nezaradený) reagoval, že jediný, kto môže dať vláde legitimitu, sú poslanci v parlamente. "Hovoríme tu o tom, že vláda legitimitu nemá a zároveň jej ju nechceme dať," poznamenal na margo vyjadrenia niektorých poslancov.

Viac o téme: Programové vyhlásenie vládyúradnícka vládaLukáš KyselicaAndrej StančíkBoris Susko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu