Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zásahový tím Štátnej ochrany prírody usmrtil problémovú medvedicu pri Kľačne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KĽAČNO - Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR v pondelok (12. 6.) v nočných hodinách usmrtil problémového jedinca medveďa hnedého pri Kľačne v okrese Prievidza. Medveď svojím správaním a častými návštevami obce a okolia ohrozoval bezpečnosť obyvateľov a spôsoboval škody na majetku. Informovala o tom v utorok manažérka pre komunikáciu ŠOP SR Kristína Bocková.

Odborníci monitorovali pohyb a správanie jedinca, ktorý spôsoboval škody na hospodárskych zvieratách v areáli miestnej farmy. "Približne šesťročná samica s hmotnosťou do 100 kilogramov sa pohybovala v blízkosti ľudských obydlí. Zozbierané údaje Zásahovým tímom ŠOP SR svedčia o rýchlo postupujúcej strate plachosti a nízkej senzitivite na plašenie," priblížila Bocková. 

VIDEO Medveď v Detve

Medveď v Detve (Zdroj: Facebook/J.B.)

Plašenie problémových jedincov medveďa hnedého je podľa nej jednou z foriem averznej terapie, ktorej cieľom je znovu navodenie plachosti u jedincov s pozmeneným správaním prostredníctvom negatívneho stimulu. "Všetky použité metódy však u predmetného jedinca boli neúčinné. Jeho správanie bolo po monitorovaní vyhodnotené ako preukázateľné a reálne riziko ohrozenia zdravia a života ľudí, ktorí žijú a pohybujú sa v predmetných lokalitách," ozrejmila. 

Medveďa podľa odborníkov nemohli umiestniť do odchovného zariadenia, keďže bol navyknutý na voľný život v prírode a nebola by možná jeho adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí. Medvedicu odstránili z populácie v súčinnosti s Políciou SR, obvodným oddelením Policajného zboru Nitrianske Pravno v lokalite Piner, v extraviláne Kľačna. Telo spolu s ďalšou dokumentáciou bolo odovzdané miestnemu Poľovníckemu združeniu Horná Nitra. "Okolie obce je pre zvýšený výskyt medveďa hnedého intenzívne monitorované a Zásahový tím ŠOP SR robí všetky potrebné opatrenia s cieľom zabezpečenia bezpečnosti miestnych obyvateľov," dodala Bocková. 

Viac o téme: ObecMedveďUsmrtenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu