Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Schválenie zákona o ochrane prírody ovplyvní výšku sankcií zo strany Európskej únie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Aktuálne má Slovenská republika (SR) šancu presvedčiť Európsku komisiu (EK), že prijíma kroky, aby odstránila nesúlad s európskou legislatívou. Parlament bude hlasovať o zmenách, ktoré ovplyvnia výšku sankcií za nedostatočné pravidlá ťažby v chránených územiach Natura 2000. Informovalo o tom Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

V júni 2022 prehralo Slovensko súdny spor s Komisiou o ochranu biotopov hlucháňa hôrneho. Aktuálne čaká na podnet EK, po ktorom začne Súdny dvor Európskej únie (EÚ) rozhodovať o výške pokuty za nesplnenie záväzkov. SR urýchlene predložila harmonogram krokov k náprave. Novela zákona o ochrane prírody a krajiny je podľa MŽP jedným z nosných opatrení. Zavádza jasné a predvídateľné pravidlá ťažby v chránených územiach Natura 2000.

Pokuta sa môže vyšplhať až do miliónov

Slovensku môže byť uložená pokuta za každý deň, kým sa nezaistí náprava. "Pri pokute 100.000 eur za deň by za 100 dní do nápravy Slovensko muselo zaplatiť 10 miliónov eur. Pričom by príslušná legislatíva aj tak musela byť prijatá," skonštatoval rezort.

Vláda pripravila podľa europoslanca Michala Wiezika (PS) systémové riešenie, ktoré tu 20 rokov chýbalo. "Keby sme tento systém ochrany zaviedli hneď po vstupe do Európskej únie, mohli sme sa vyhnúť žalobe, prehranému súdu a hlavne značným škodám na prírode, ktoré v dôsledku nečinnosti vznikli," skonštatoval.

Odmietnutie by bolo krátkozraké

Ak by parlament návrh odmietol, považoval by to za nepochopiteľné. "Odmietnutie prísnejšej ochrany vzácnych biotopov by bolo v čase environmentálnej krízy a klesajúcej biodiverzity zo strany poslancov krátkozraké," doplnil europoslanec.

Poslanec Richard Takáč (Smer-SD) v utorok upozornil, že zmeny v zákone o ochrane prírody ohrozujú bežný život na vidieku a v prípade schválenia prinesú výrazné obmedzenia pre obyvateľov. Odôvodnenie návrhu novely ochranou hlucháňa je podľa neho iba zásterkou na neadekvátne posilnenie právomocí orgánov ochrany prírody.    

Richard Takáč
Zobraziť galériu (2)
Richard Takáč  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

EK dostala v roku 2017 viacero sťažností na nadmernú ťažbu dreva v 12 územiach sústavy Natura 2000 vyhlásených na ochranu hlucháňa hôrneho na Slovensku, ktorá mala mať vplyv na jeho ochranu. EK následne podala na Súdny dvor EÚ žalobu na Slovensko za porušenie smerníc o biotopoch a o vtáctve.

Viac o téme: Ochrana prírodySankcieEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu