Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE Medveďa, ktorého lákal loj zo sviečok na ružomberskom cintoríne, odchytili: Jeho osud bol spečatený

Medveďa, ktorý vyčíňal na cintoríne v Ružomberku odchytili a následne usmrtili. Zobraziť galériu (4)
Medveďa, ktorý vyčíňal na cintoríne v Ružomberku odchytili a následne usmrtili. (Zdroj: Getty Images, Facebook/ Polícia SR - Žilinský kraj)

RUŽOMBEROK - Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR v noci na stredu na cintoríne v Ružomberku odchytil a následne za asistencie veterinára usmrtil jedinca medveďa hnedého. Informovalo o tom mesto na sociálnej sieti.

Archívne video: 

Medveď pobehoval v ranných hodinách obcou Lieskovec (Zdroj: Facebook/J.U.)

"Išlo o štvorročného samca s hmotnosťou 107 kilogramov," konkretizovala ružomberská radnica.Ochranári zistili v areáli mestského cintorína pohyb najmenej štyroch medveďov. Lákať ich tam má pravdepodobne prímes bravčového alebo hovädzieho loja vo sviečkach. 

Odchyt jedinca medveďa hnedého, ktorý dlhodobo spôsoboval škody na mestskom cintoríne, ako i jeho usmrtenie potvrdila manažérka pre komunikáciu ŠOP SR Kristína Bocková. Telo päťročného medveďa podľa nej odovzdali užívateľovi Poľovného revíru Smrekovica.

Mesto koncom minulého týždňa informovalo, že medvede na cintoríne a okolí chce zásahový tím nasledujúce dva týždne postupne odchytávať a usmrtiť. To sa napokon aj podarilo. „Dnes sme v Ružomberku asistovali pri odchyte medveďa hnedého,“ napísala polícia na sociálnej sieti.

 

AKTUÁLNE: 🕞 Dnes 14. júna v noci sa zasahovému tímu Štátna ochrana prírody SR podarilo na ružomberskom cintoríne...

Posted by Mesto Ružomberok on Wednesday, June 14, 2023

Prípadný odchyt týchto jedincov a ich umiestnenie do odchovného zariadenia nie je podľa nej vhodné, nakoľko sú navyknuté na voľný život v prírode a nie je možná ich adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí.

AKTUÁLNE Medveďa, ktorého lákal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Polícia - Žilinský kraj)

Cintorín kvôli medveďom uzavreli

Cintorín, ktorý bol doposiaľ prístupný nepretržite, je od 19.00 h do 8.00 h pre verejnosť uzatvorený. Radnica vyzvala obyvateľov, aby tam až do odvolania nezapaľovali sviece.

AKTUÁLNE Medveďa, ktorého lákal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Polícia - Žilinský kraj)

Viac o téme: MedveďRužomberokŠtátna ochrana prírody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu