Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Programové vyhlásenie vlády prináša dobré kroky: Boj s korupciou rieši všeobecne, škonštatovala nadácia Zastavme korupciu

Úradnícka vláda
Úradnícka vláda (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Programové vyhlásenie vlády (PVV) Ľudovíta Ódora prináša viacero dobrých krokov, priniesť môžu aj viac transparentnosti. Boj proti korupcii však rieši veľmi všeobecne, i keď vláda deklaruje podporu nezávislého vyšetrovania citlivých káuz. Skonštatovala to Nadácia Zastavme korupciu.

Riaditeľka nadácie Zuzana Petková podotkla, že vládny program nie je v oblasti právneho štátu a boja proti korupcii veľmi ambiciózny a kapitola "Pomáhať a chrániť" je na jeho konci.

"Obsahuje pritom všeobecnú vetu, že vláda podporí nezávislé vyšetrovanie citlivých káuz. Vzhľadom na to, že kabinet bude vládnuť len niekoľko mesiacov, je pochopiteľné, že si nedáva privysoké ciele," zhodnotila Petková.

Video: Vláda Ľudovíta Ódora schválila Programové vyhlásenie vlády 

Vláda Ľudovíta Ódora schválila Programové vyhlásenie vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podobne stručne vláda podľa nadácie deklaruje, že sa zameria na posilnenie odolnosti daňového systému proti daňovým únikom a agresívnemu daňovému plánovaniu.

"Vyhlásenie však nijako nešpecifikuje, akými nástrojmi sa to má docieliť," poznamenala. Dodala, že pri štátnej poľnoagentúre, ktorá rozdeľuje dotácie farmárom, deklaruje vláda pokračovanie v digitalizácii a odstraňovaní administratívnej záťaže. Nadácia pripomenula, že práve minulé netransparentné IT zákazky na finančnej správe a rozdeľovanie dotácií v Pôdohospodárskej platobnej agentúre sú podstatou aktuálnych veľkých káuz siahajúcich k "top politikom a podnikateľom".

Mýtny systém je veľmi ambiciózny

Za veľmi ambiciózny označila nadácia plán v oblasti mýtneho systému. Xénia Makarová z nadácie považuje za nereálny cieľ vlády znížiť nákladovosť na elektronický výber mýta z aktuálnej úrovne 38 pod 15 percent.

Vo vládnom programe nadácia ocenila napríklad ambíciu obnoviť právo na uplatňovanie zásadných pripomienok k legislatívnym návrhom zástupcom podnikateľov, neziskových organizácií a odbornej verejnosti tak, ako to bolo pred septembrom 2022. "Nový kabinet tiež avizuje dokončiť implementáciu projektu pre multidisciplinárny prístup pri rozhodovaní o dieťati," dodala nadácia s tým, že na zavedení tohto projektu na súdoch participovala spolu s ministerstvom spravodlivosti a nový prístup k rodičovským sporom má pomôcť eliminovať podozrenia z korupcie a vlečúcich sa súdnych konaní.

Vláda v pondelok schválila svoj program. Kabinetu ho predložil premiér Ľudovít Ódor. PVV následne predloží na rokovanie Národnej rady SR a požiada parlament o dôveru. V kľúčových oblastiach sľubuje pripravenie strategických materiálov s konkrétnymi krokmi pre budúcu vládu. Kabinet odborníkov zároveň nebude otvárať kultúrno-etické témy.
 

Viac o téme: Programové vyhlásenie vládyúradnícka vládaZastavme korupciu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu