Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Podľa Remišovej by sa telocvične mohli stavať aj z pripravenej eurofondovej výzvy

Veronika Remišová Zobraziť galériu (2)
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Na výstavbu športovej infraštruktúry vrátane telocviční by sa mohla využiť pripravená výzva za 50 miliónov eur v rámci nových eurofondov. Tvrdí to šéfka Za ľudí a bývala ministerka investícií Veronika Remišová. Výzva by mala byť podľa nej čo najskôr vypísaná, obrátila sa preto aj na súčasnú podpredsedníčku vlády Líviu Vašákovú.

Výzva sa podľa Remišovej pripravila pri jej odchode z vlády. "Ako prvú sme naplánovali a pripravili výzvu za 50 miliónov eur," povedala na pondelkovej tlačovej konferencii s tým, že prvýkrát by sa malo dať z eurofondov financovať športovú infraštruktúru. Doteraz sa podľa nej dali z eurofondov obnovovať iba školy, no telocvične sa nemohli obnovovať ani stavať.

Video: Veronika Remišová a Karol Kučera o tretej hodine telesnej výchovy a telocvičniach

Veronika Remišová a Karol Kučera o tretej hodine telesnej výchovy a telocvičniach (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Remišová upozornila tiež na výzvu, ktorá je otvorená do 15. júna a pokrýva aj výdavky na personálne kapacity, teda výdavky na ľudí, ktorí sa venujú dobrovoľnému športu. Zapojiť sa podľa nej môžu aj organizácie, ktoré sa venujú športu.

Šport spomenutý iba v jednej vete

Poslanec Karol Kučera (OĽANO) kritizuje, že v programe vlády Ľudovíta Ódora je len jedna veta o športe. V súvislosti s vetovaným zákonom, ktorý sa týkal zavedenia tretej hodiny telocviku poznamenal, že zákon by mali opätovne podporiť všetky strany okrem SaS.

Podľa Remišovej by sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Tretia hodina telesnej výchovy

Tému tretej hodiny telocviku majú mať poslanci parlamentu opäť na stole na júnovej schôdzi, pretože novelu vrátila prezidentka Zuzana Čaputová. Navrhla posunúť účinnosť zákona na 1. september 2025 bez ohľadu na typ základnej školy a bez ohľadu na to, či škola disponuje telocvičňou.

Prezidentka je presvedčená o tom, že problematika úpravy počtu hodín telocviku má byť predovšetkým odbornou a nie politickou otázkou. Zvýšením počtu hodín telesnej a športovej výchovy by podľa Čaputovej došlo k zníženiu hodín v iných predmetoch, čo môže mať za následok znižovanie úväzkov učiteľov aj ich miezd.

Viac o téme: ŠkolstvoEurofondyVeronika RemišováTelocvičné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu