Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Školskí odborári vyzvali prezidentku, aby sa pre tretiu hodinu telocviku obrátila na Ústavný súd

 Pavel Ondek Zobraziť galériu (2)
Pavel Ondek (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - dborový zväz školstva negatívne vníma prijatie novely školského zákona, ktorým sa zavádza tretia hodina telesnej výchovy (TV) v základných školách. Spoločne s prezidentom Zväzu školských asociácií a združení Pavelom Sadloňom a prezidentkou Združenia základných škôl Slovenska Evou Horníkovou vyzývajú prezidentku SR, vládu SR a poslancov Národnej rady SR, ktorí zákon nepodporili, aby podali návrh na Ústavný súd (ÚS) SR o nesúlad schváleného zákona s Ústavou SR a zároveň požiadali o pozastavenie účinnosti zákona. Informoval o tom predseda školských odborárov Pavel Ondek.

Šéf školských odborárov uviedol, že poslanci parlamentu nielenže nerešpektovali pripomienky prezidentky SR a prelomili jej veto, ale nerešpektovali ani odporúčania Štátnej školskej inšpekcie, ministerstva školstva, školských odborárov a ostatných stavovských a profesijných organizácií.

Archívne video:Poslanec Karol Kučera o tretej hodine telesnej výchovy

Poslanec Karol Kučera o tretej hodine telesnej výchovy (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Za najväčší nedostatok tohto zákona považujeme jeho nesystémovosť a krátky čas na uvedenie zákona do praxe. Školy nedisponujú kapacitami na plnohodnotné zabezpečenie vyučovania takéhoto rozsahu hodín TV. Tým bude ovplyvnená tvorba rozvrhu, pretože hodiny telesnej a športovej výchovy budú musieť byť aj v popoludňajších hodinách, čo bude mať dosah na mimoškolskú záujmovú činnosť," uviedol Ondek. Ako doplnil, školy zároveň nedisponujú dostatočným počtom kvalifikovaných učiteľov telesnej a športovej výchovy.

Žiaci cvičiaci na chodbách

Zavedenie tretej hodiny telocviku zníži podľa neho počet hodín iných vyučovacích predmetov, čo bude mať za následok zníženie úrovne vzdelávania v daných predmetoch. Odborový zväz školstva podporuje myšlienku, ktorej cieľom je zvýšiť fyzickú zdatnosť detí a boj proti obezite, nie však krokmi, ktoré sa majú realizovať v krátkom čase a bez adekvátnej podpory.

"Považujeme za neprijateľné, aby žiaci cvičili na chodbách, ako to bolo mnohokrát prezentované predkladateľmi zákona. Zároveň považujeme za neprijateľné, aby TV vyučovali pedagogickí zamestnanci bez potrebnej kvalifikácie, keďže to môže viesť k ohrozeniu bezpečnosti samotných žiakov," spresnil šéf školských odborárov. Bezpečnosť žiakov bude podľa jeho slov ohrozená aj v prípade, ak budú telocvične preplnené množstvom žiakov, ktorí sa budú musieť podeliť o nedostatočné priestory na cvičenie so svojimi spolužiakmi.

Školskí odborári vyzvali prezidentku,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Zákon je diskriminačný

Zákon považujú odborári za diskriminačný, pretože sa nevzťahuje na všetkých žiakov. "Sú z neho vylúčené školy, ktoré majú menej ako päť tried, školy, ktoré nemajú telocvičňu, žiaci štvrtého ročníka v cirkevných základných školách. Ak poslanci bojujú proti obezite detí a ide im o to, aby mali viac pohybu, tak sa tu natíska otázka, prečo boli mnohé deti z tohto zámeru vyňaté," dodal Ondek.

Tretia hodina TV na základných školách sa zavedie od 1. septembra. Poslanci Národnej rady SR v stredu (21. 6.) opätovne schválili novelu školského zákona, pričom odmietli pripomienky prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá legislatívu vetovala. Navrhovala posunúť jej účinnosť na rok 2025. Účinnosť sa posúva len pre tie školy, ktoré nemajú prístup k telocvični, a pre štvrtý ročník cirkevných škôl.

Viac o téme: Telesná výchovaÚstavný súdPavel OndekZuzana ČaputováŠkolskí odborári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu