Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUÁLNE Prokurátor navrhuje pre exšéfa SNS Jána Slotu väzenie dokopy na 10 rokov

Ján Slota Zobraziť galériu (2)
Ján Slota (Zdroj: FOTO TASR/Lukáš Mužla)

BANSKÁ BYSTRICA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhuje uznať bývalého šéfa SNS a exprimátora Žiliny Jána Slotu vinným a uložiť mu trest odňatia slobody za obidva žalované skutky. Za každý v trvaní päť rokov. Znamená to, že celkovo by si mal odsedieť desať rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok vyhlási samosudca Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica v piatok (9. 6.) o 13.30 h.

archívne video:

Máme tu nový subjekt, ktorý chce spájať národné strany: Na túto úlohu sa podujal Slotov syn! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ján Slota, ktorý sa zo zdravotných dôvodov na pojednávaní nezúčastňuje, tvrdí, že je nevinný. Obžalobu pre účastníctvo na zločine prijímania úplatku formou pomoci považuje za účelovú, nedôvodnú a postavenú na nezákonne získaných dôkazoch. Podľa nej mal na žilinskom krajskom súde vybavovať miernejší trest pre muža, ktorý bol prvostupňovým súdom odsúdený na nepodmienečný trest. U exsudcu Pavla Polku mal mužovi v odvolacom konaní vybaviť zmiernenie trestu na podmienku. Jeho obhajoba ho navrhuje oslobodiť spod obžaloby. Vo štvrtok dopoludnia sa na lavicu svedkov posadil Polka, ktorý odmietol vypovedať.

Začal sa proces v korupčnej kauze s exšéfom SNS Jánom Slotom
Zobraziť galériu (2)
Začal sa proces v korupčnej kauze s exšéfom SNS Jánom Slotom  (Zdroj: FOTO TASR/Lukáš Mužla)

Argumentoval tým, že nebol predpísaným spôsobom zbavený mlčanlivosti. Aj napriek hrozbe poriadkovej pokuty využil svoje právo a nevypovedal. Nakoniec ju dostal vo výške 1000 eur. Voči nej hneď podal sťažnosť. V roku 2021 bývalého sudcu Polku odsúdil ŠTS za pokračovací zločin prijímania úplatku. Na základe dohody o vine a treste dostal trojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou piatich rokov a finančný trest 150.000 eur. Ako vo štvrtok uviedol, dohodu údajne uzavrel pod nátlakom a v súčasnosti chystá právne kroky. Očakáva, že v najbližšom období dôjde v jeho prípade k obnove konania.

Viac o téme: VäzenieJán SlotaSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu