Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bude Haščák žalovať Matoviča? Podnikol prvé kroky! Podnikateľ vyzval šéfa OĽaNO na verejné ospravedlnenie

Igor Matovič, Jaroslav Haščák
Igor Matovič, Jaroslav Haščák (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Podnikateľ Jaroslav Haščák podnikol prvé kroky k bývalému premiérovi Igorovi Matovičovi. Tvrdí, že Matovič šíri tzv. "hate speech" a na základe toho čelí Haščák rôznym vyhrážkam.

Šéfovi hnutia OĽaNO Igorovi Matovičovi zaslali právnici Jaroslava Haščáka výzvu na upustenie od zásahov do osobnostných práv podnikateľa spolu s výzvou na ospravedlnenie. Ako informovala advokátska kancelária Relevans s.r.o., Matovič sa totiž podľa nich vo vzťahu k Haščákovi opakovane a intenzívne dopúšťa výrokov, ktoré patria do kategórie tzv. nenávistného prejavu („hate speech“).

"Takýmito výrokmi Igor Matovič podnecuje verejnosť k nenávisti voči jeho osobe či voči jeho rodinným príslušníkom. Vo svojich verejných vyjadreniach, z ktorých mnohé preberajú aj slovenské médiá napr. označuje pána Haščáka za páchateľa najrôznejšej trestnej činnosti, a to aj takej, v dôsledku ktorej zomierajú tisíce chorých ľudí ročne pre neposkytnutie adekvátnej zdravotnej starostlivosti. Skutočnosť, že pánovi Haščákovi boli opakovane adresované rôzne vyhrážky, je dôkazom toho, že nenávistné prejavy neostávajú iba v mediálnom priestore či na sociálnych sieťach, ale majú priamy dopad na konkrétne skutky ľudí. Môžu teda vyústiť do reálnej tragédie," napísali právnici.

archívne video

Matovič nechce Ódorovi dať podporu len tak, vymenoval dve podmienky, ktoré musí premiér splniť (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Matovičovi tak zaslali výzvu, aby upustil od svojich výrokov na adresu Haščáka a rovnako ho vyzývajú, aby sa ospravedlnil. "Pevne veríme, že Igor Matovič bude akceptovať naše výzvy a v budúcnosti sa zdrží akýchkoľvek nenávistných vyjadrení, ktoré predstavujú nezanedbateľné riziko, že podnietia niekoho z jeho podporovateľov k reálnym skutkom," uviedol ridiaci partner advokátskej kancelárie Alexander Kadela.Zároveň uviedol, že ak šéf OĽaNO od takćhto prejavov neupustí, budú nútení podať civilnú žalobu a dožadovať sa súdnej ochrany. 

 

Viac o téme: OspravedlneniePrávniciIgor MatovičJaroslav Haščák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu