Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KAUZA GORILA Príkazom na prehliadku v Pente boli porušené základné práva spoločnosti, skonštatoval Ústavný súd

Zásah NAKA v Digital Parku v decembri 2020. Zobraziť galériu (2)
Zásah NAKA v Digital Parku v decembri 2020. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Podľa Ústavného súdu orgány činné v trestnom konaní vydaním príkazu na prehliadku a súhlasu prokurátora porušili základné práva spoločností Digital Park II, s.r.o., PENTA INVESTMENTS LIMITED a Penta Real Estate, s. r. o. na súkromie a na súdnu ochranu.

V decembri 2020 nabehli kukláči do Digital Parku a prehľadávali priestory spoločnosti Penta. V rukách kukláčov vtedy skončil aj šéf Penty Jaroslav Haščák. Vyšetrovateľka vtedy obvinila Haščáka z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Haščáka odviedli kukláči. 

Spolu s nim vyšetrovateľka obvinila aj bývalého riaditeľa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša a jeho manželku Danu, ktorá v minulosti tiež pracovala pre tajnú službu.Haščáka vo večerných hodinách eskortovali z policajného prezídia do sídla Penty, kde kukláči vykonávali raziu. Priviedli ho ozbrojení policajti. Putá však na rukách nemal.

archívne video

NAKA zasahuje v budove Penty (Zdroj: Ján Zemiar)

Boli porušené základné práva

Ústavný súd teraz konštatuje, že boli porušené základné práva sťažovateľov. Zároveň zrušil súhlas prokurátora Ondreja Repu s príkazom vyšetrovateľky na prehliadku v Digital Parku II. Podľa Ústavného súdu boli protizákonné. 

KAUZA GORILA Príkazom na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Advokát Marek Benedik uviedol, že Ústavný súd poukázal aj na dlhší odstup od spáchania skutkov (r. 2006) a začatia trestného stíhania (r. 2015). Súd v tomto smere konštatoval, že OČTK sa vôbec nevysporiadali s otázkou, či po takom dlhom čase bolo naozaj reálne domnievať sa, že sa v priestoroch budú nachádzať veci súvisiace s tak starými skutkami. "Sťažovatelia v nadväznosti na nález Ústavného súdu zvážia, či si svoje práva uplatnia aj postupom podľa zákona za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci," dodal advokát.

Viac o téme: PentaPorušenie právÚstavný sudPríkaz na prehliadku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu