Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obciam chýbajú v rámci predpisov postupy na vymáhanie daňových nedoplatkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Obciam chýbajú v rámci interných predpisov postupy na vymáhanie daňových nedoplatkov. Zasielajú najmä výzvy na zaplatenie. Poukázal na to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR po kontrolách zameraných na vymáhanie daňových nedoplatkov z dane z nehnuteľností, poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad v rokoch 2019 až 2021.

"Napriek snahe obcí vymáhať ich zaplatenie sa objem daňových nedoplatkov medziročne zvyšuje," uviedol NKÚ. Ich pokles podľa neho súvisí s odpísaním nedoplatkov, ktoré sa stali nevymožiteľnými. Priblížili, že 14 preverených obcí vykázalo ku koncu roka 2021 vyše 4,6 milióna eur daňových nedoplatok a viac ako 800.000 eur na nedaňových pohľadávkach z prenájmu.

 

Čo sme zistili v samospráve? 💶 Obciam v rámci interných predpisov chýbajú postupy pre vymáhanie daňových nedoplatkov,...

Posted by Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky on Friday, May 19, 2023

"Takmer polovicu nedoplatkov predstavovali nedoplatky pri dani z nehnuteľnosti v sume do 20 eur," podotkol úrad. Pri nízkej sume sú podľa neho niektoré postupy vymáhania neuplatniteľné. Podľa podpredsedníčky úradu Henriety Crkoňovej vplyv na rozpočet nie je zanedbateľný vzhľadom na počet malých pohľadávok a komplikovanosť procesu. "V súvislosti s ekonomickým vývojom sa môže riziko negatívneho vývoja ešte zvyšovať," doplnila. NKÚ preto apeluje na potrebu reformy miestnej samosprávy a zvýšenie jej celkovej efektívnosti.

archívne video Šimečka hovoril o výbere daní, no číslo, ktoré vyslovil, je extrémne vysoké

Šimečka hovoril o výbere daní, no číslo, ktoré vyslovil, je extrémne vysoké (Zdroj: Facebook/Michal Šimečka - Progresívne Slovensko)

Viac o téme: DaneNedoplatkyNajvyšší kontrolný úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu