Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zsuzsová musí Kuciakovcom zaplatiť 160-tisíc eur: Závislá na Kočnerovi! Jeho vina dokázaná nebola, rozhodol súd

Alena Zsuzsová a Marian Kočner Zobraziť galériu (3)
Alena Zsuzsová a Marian Kočner (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

PEZINOK - Slovensko sa po piatich rokoch dozvedelo už druhý verdikt Špecializovaného trestného súdu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa senátu si vraždu objednala Alena Zsuzsová, no dvaja členovia neboli presvedčení o sile dôkazov proti Marianovi Kočnerovi. Toho súd spod obžaloby oslobodil.

Vykonané dôkazy musia jednoznačne a s najvyšším stupňom istoty preukazovať, že práve obžalovaný je tou osobou, ktorá skutok spáchala. Takto odôvodnila rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu oslobodiť obžalovaného Mariana Kočnera spod obžaloby predsedníčka senátu Ružena Sabová. "Nebolo dokázané, že Marian Kočner tento skutok spáchal," povedala Sabová. Kočnera oslobodili aj spod obžaloby prípravy vrážd prokurátorov, ktorá bola spojená s prípadom vraždy novinára. "V prejednávanej trestnej veci boli dané také dôvodné pochybnosti, ktoré po nestrannom zhodnotení všetkých skutočností vyplývajúcich z dostupných dôkazov nesmerovali u všetkých zákonných sudcov k ustálenému presvedčeniu o vine obžalovaného Mariana Kočnera," doplnila predsedníčka senátu s tým, že rozhodnutie prijal senát v pomere hlasov 2:1.

Vypočujte si celý rozsudok

Súd rozhodol v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka (Zdroj: Topky/Maarty)

Rodiny Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa po oslobodzujúcom rozsudku rozplakali a odišli z pojednávacej miestnosti. Rozhodnutiu súdu nerozumejú. "Absolútne nechápem. Zsuzsová odsúdená, Kočner nevinný," skonštatoval otec Jána Kuciaka. Rodina zavraždených je z rozsudku sklamaná. "Fuj nášmu súdnictvu," povedala mama Martiny Kušnírovej. Vulgárne tiež zanadávala. Kuciakovci sa podľa vlastných slov voči rozsudku odvolajú. "To nemôže takto zostať," povedal Kuciakov otec. "Vnímame rozsudok ako oslobodzujúci, bude odvolacie konanie, takže sme zdržanliví, ale jednoznačne tvrdíme, že dôkazy sú v jeho prospech," uviedol po skončení pojednávania Kočnerov obhajca Marek Para. Poznamenal, že ide o výsledok slabých dôkazov, na ktoré upozorňovali, ako aj toho, že prokuratúra obišla mnohé fakty. Kritizoval prokurátorov za ich mediálne vyjadrenia a mediálny tlak.

Vyjadrena po rozsudku Špecializovaného trestného súdu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka (Zdroj: Topky/Maarty)

Závislá na Kočnerovi

Naopak, Alenu Zsuzsovú súd uznal vinnou. Dostala súhrnný trest 25 rokov za mrežami vo väzení s najvyšším stupňom stráženia. Navyše dostala aj ochranný dohľad po dobu troch rokov a rodine Jána Kuciaka musí zaplatiť 160-tisí eur. Zsuzsovú súd uznal vinnou aj z nedovoleného ozbrojovania a prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. Zsuzsová bola podľa senátu emočne, materiálne a finančne závislá od Kočnera. Motívom obžalovanej na objednanie vrážd novinára, prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho, mala byť preto obava zo straty finančných a iných materiálnych plnení z jeho strany. Zsuzsová si rozsudok nevypočula, požiadala o konanie v neprítomnosti.

Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú privádzajú na pojednávanie.
Zobraziť galériu (3)
Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú privádzajú na pojednávanie.  (Zdroj: Topky/Maarty)

V kauze prípravy Žilinkovej vraždy senát odsúdil aj obžalovaného Dušana Kracinu. Ten sa po skončení pojednávania odmietol pre média vyjadriť. Súd mu uložil nepodmienečný osemročný trest odňatia slobody, ktorý si má odpykať v ústave so stredným stupňom stráženia. Dostal aj dvojročný ochranný dohľad a povinnosť absolvovať ochranné psychiatrické liečenie pre patologické hráčstvo. Obžalovaného Darka Dragića súd oslobodil spod obžaloby a prepustil ho aj z väzby na slobodu. "Finito," zakričal s úsmevom Dragić, keď ho odvážali zo súdu. Tieto rozhodnutia prijal senát jednohlasne. Obžalovaní boli zároveň oslobodení spod obžaloby týkajúcej sa prípravy vraždy vtedajšieho advokáta Daniela Lipšica. "Nebolo dokázané, že sa stal skutok na škodu Daniela Lipšica," priblížila predsedníčka senátu, ktorá zdôvodňovala rozsudok približne dve hodiny.

Rozhodnutie nie je právoplatné

Rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu však nie je právoplatné. Rodiny zavraždených, ako aj prokurátori avizovali, že podajú odvolanie. Rozhodovať tak bude opäť Najvyšší súd. "Teší nás, že súd považuje Zoltána Andruskóa za vierohodného. V odvolacom konaní sa budeme snažiť dať čo najvyčerpávajúcejšie argumenty pre to, aby Najvyšší súd mohol znovu vec posúdiť v celej šírke dokazovania," povedal prokurátor. Len ťažko akceptuje argument súdu o tom, že by mala Alena Zsuzsová. ktorú súd uznal za vinnú, pripravovať vraždy bez Mariana Kočnera.

Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov
Zobraziť galériu (3)
Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Odsúdenie obžalovanej však podľa jeho slov odkláňa verejnú debatu od údajných alternatívnych objednávateľov. Podľa splnomocnenca Kuciakovcov Romana Kvasnicu sa odsúdením Zsuzsovej zmenila situácia z pohľadu hľadania spravodlivosti pre zavraždeného novinára a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú k lepšiemu. "Prvostupňový súd viacero a možno až všetky pochybenia z pôvodného konania zopakoval, niektoré ešte prehĺbil," doplnil ďalší splnomocnenec rodiny zavraždeného novinára Peter Kubina.

Viac o téme: RozsudokJán KuciakAlena ZsuzsováMarian KočnerŠpecializoavný trestný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu