Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poslanci ukončili piatkové rokovanie návrhom na pomoc tehotným ženám článok

Anna Záborská
Anna Záborská (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie 90. schôdze prebratím návrhu zákona na pomoc tehotným ženám. V pléne ho predstavila Anna Záborská (OĽANO). Poslanci sa do lavíc vrátia opäť v utorok (23. 5.), keď budú pokračovať v rokovaní. Zároveň majú v utorok o 11.00 h hlasovať o množstve prerokovaných návrhov, keďže v závere týždňa nehlasovali.

Cieľom návrhu je podľa Záborskej vytvorenie podporných opatrení pre tehotnú ženu v prípade hlavne neplánovaného tehotenstva. Navrhuje napríklad, aby zariadenie núdzového bývania mohli využívať aj tehotné matky, a to po dobu tehotenstva a troch rokov od pôrodu, ak sa o dieťa osobne starajú.

archívne video Záborská prvýkrát viedla rokovanie zdravotníckeho výboru: Cigániková s Rašim sa bavili

Záborská prvýkrát viedla rokovanie zdravotníckeho výboru: Cigániková s Rašim sa bavili (Zdroj: Facebook/Jana Bittó Cigániková)

Navrhuje tiež zavedenie nového príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa, na ktorý by vznikal nárok v prípade, že by sa narodilo dieťa so zdravotným znevýhodnením. Chce tiež okrem iného premenovať pojem "umelé prerušenie tehotenstva" na a "umelé ukončenie tehotenstva". Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) reagovala, že návrh nie je vôbec pomocou ženám, je to podľa nej spôsob, ako obmedziť prístup k interrupciám. Z návrhu podporuje len možnosť utajeného pôrodu.

Viac o téme: Rokovanie Tehotenstvo Národná radaAnna Záborská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu