Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V parlamente kulminujú konzervatívne návrhy: Vašečka chce, aby rodičia vopred vedeli o sexuálnej výchove žiakov

Sexuálna výchova dieťaťa by mohla byť podmienená súhlasom rodiča Zobraziť galériu (3)
Sexuálna výchova dieťaťa by mohla byť podmienená súhlasom rodiča (Zdroj: TASR - Jakub Kotian, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Rodičia by mohli mať právo byť vopred informovaní o obsahu plánovanej výchovy a vzdelávania v oblasti sexuálneho správania. Sexuálnu výchovu by mohol navštevovať žiak len s povolením rodiča. Vyplýva to z novely školského zákona z dielne Richarda Vašečku (OĽANO), ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok posunuli do druhého čítania.

Škola by podľa návrhu musela vopred informovať rodiča o plánovanej výchove a vzdelávaní v oblasti sexuálneho správania, a to najmä o obsahu, metodike a cieľoch výchovy, učiteľoch a prizvaných lektoroch a o edukačných publikáciách, ktoré majú byť použité. "Výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania poskytne škola dieťaťu alebo žiakovi len na základe vopred udeleného písomného informovaného súhlasu rodiča s touto výchovou a vzdelávaním," píše sa v návrhu novely. Ak rodič neudelí súhlas, škola by musela zabezpečiť pre žiaka náhradnú činnosť.

Archívne video: Výučbou sexuálnej výchovy na školách sa budeme zaoberať, tvrdí minister Gröhling

Výučbou sexuálnej výchovy na školách sa budeme zaoberať, tvrdí minister Gröhling (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Informovanie o sexualite je odtrhnutie od hodnôt

Vašečka deklaroval, že návrhom nechce zaviesť sexuálnu výchovu. "Na Slovensku máme predmet výchova k manželstvu a rodičovstvu, ktorá vedie deti k univerzálne platným hodnotám (manželstvo, rodina a rodičovstvo), ktoré majú oporu aj v Ústave SR a ku ktorým rozhodne treba deti viesť aj v budúcnosti," uviedol v dôvodovej správe. "Problém nastáva práve vtedy, keď učitelia či prizvaní lektori opúšťajú rámec výchovy k hodnotám manželstva a rodičovstva a o ľudskej sexualite informujú odtrhnuto od týchto hodnôt a neraz aj spôsobom, ktorý tieto hodnoty spochybňuje. Práve tomu treba predchádzať," zdôraznil.

V parlamente kulminujú konzervatívne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Škola by teda musela informovať o oblasti, ktorá zahŕňa poznatky, postoje a etické hodnoty v oblasti sexuality, ku ktorým chce škola deti viesť, i význam sexuality v živote človeka, bez ohľadu na to, v akom predmete sa takáto výchova a vzdelávanie nachádza.

Vzdelávanie aj v oblasti, ktorú pokladá za dôležitú rodič

Rodič by zároveň získal právo požiadať školu, aby dieťa absolvovalo výchovu a vzdelávanie aj v inej oblasti, ktorú rodič považuje za dôležitú z hľadiska jeho filozofického a náboženského presvedčenia, a to na základe jeho predchádzajúceho písomného informovaného súhlasu.

Škola by musela po novom rešpektovať právo rodičov na zabezpečenie výchovy a vzdelávania v zhode s ich vlastným náboženským a filozofickým presvedčením. Zákonom chce Vašečka tiež upraviť všeobecné právo rodiča, aby ho škola na požiadanie informovala o obsahu, metodike, cieľoch výchovy a vzdelávania a základné informácie o učiteľoch a prizvaných osôb, ktoré majú dieťa vzdelávať, a to o oblasti, ktorú rodič určí, alebo aj o výchove a vzdelaní v celom rozsahu. Novela by v prípade definitívneho schválenia mohla byť účinná od 1. septembra 2023.

Vašečkov návrh obmedzuje prístup detí a mladých k vzdelaniu

Návrh novely školského zákona z dielne poslanca Národnej rady (NR) SR Richarda Vašečku (OĽANO) obmedzuje prístup detí a mladých ľudí k vzdelaniu. Tvrdí to mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS). Novela prešla vo štvrtok do druhého čítania. Podmieňuje prístup k vzťahovej a sexuálnej výchove písomným súhlasom rodičov. PS vyzvalo poslancov nepodporiť zákon v definitívnom hlasovaní.

V parlamente kulminujú konzervatívne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

"Na vzdelávacích štandardoch k výučbe vzťahovej a sexuálnej výchovy sa nedávno zhodli aj odborníci a odborníčky rôznych názorových spektier, ktorí spolupracovali pri tvorbe kurikulárnej reformy pod záštitou ministerstva školstva," uviedla podpredsedníčka PS Lucia Plaváková.

Nepochopenie zmyslu a prínosu spološnosti

Zákon je podľa PS nepochopením zmyslu a prínosu vzťahovej a sexuálnej výchovy pre spoločnosť. "Chápem rodičov, ktorí majú obavy, čo sa ich dieťa na tomto predmete bude učiť. Naša generácia ho totiž nepoznala. A namiesto toho, aby sme s rodičmi komunikovali a vysvetľovali im dôležitosť a potrebu vzťahovej a sexuálnej výchovy, v nich týmto zákonom poslanci a poslankyne vzbudzujú strach a neistotu," dodala Plaváková.

PS tvrdí, že všetky deti a mladiství majú právo učiť sa o zdravých a rešpektujúcich vzťahoch, ochrane svojich hraníc či rodovej identite, no tento zákon ich môže o potrebné vedomosti a zručnosti pripraviť.

Viac o téme: ŠkolstvoZákonSexuálna výchovaRichard VašečkaOĽANO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu