Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Gröhling vyzval ministra financií, aby vyčlenil dodatočné peniaze na učebnice

Branislav Gröhling Zobraziť galériu (3)
Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Exminister školstva a podpredseda strany SaS Branislav Gröhling vyzval ministra financií Michala Horvátha, aby vyčlenil dodatočné peniaze na učebnice. Poukázal pritom na to, že rezort na ne dal výrazne menej peňazí ako v predchádzajúcich rokoch.

"Žiaci potrebujú okrem kvalitného učiteľa aj kvalitné učebnice. Príspevok 7,50 eura je naozaj nízky a školy hľadajú spôsoby, ako zabezpečiť dostatok učebníc. Chcel by som preto touto cestou vyzvať ministra financií Michala Horvátha, aby vyčlenil pre školstvo financie na učebnice," povedal.

archívne video SaS podporí novelu školského zákona, dohodla sa s Hegerom a Horeckým

SaS podporí novelu školského zákona, dohodla sa s Hegerom a Horeckým (Zdroj: Topky/Ramon Leško)
        

Gröhling skonštatoval, že v roku 2020 prispel rezort školstva na učebnice sumou 15 miliónov eur, v roku 2021 do nich investoval 14 miliónov eur. "V roku 2022 investovalo ministerstvo školstva do učebníc sumu 18 miliónov eur vrátane financií z plánu obnovy. Ale v máji roku 2023 už pod novým vedením vyčlenilo ministerstvo školstva na učebnice iba päť miliónov eur, čo je menej ako tretina," podotkol.

Gröhling vyzval ministra financií,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V minulosti boli na učebnice vyčlenené vyššie prostriedky

Exminister v tejto súvislosti upozornil, že rodičom narástli aj náklady na potraviny a poplatky v jedálňach, materských školách či školských kluboch detí. "Dôvodom je hlavne prorodinný balíček, ktorý mestám a obciam zobral pol miliardy eur, a tie sa snažia teraz svoje rozpočty dorovnať cez zvýšené poplatky," doplnil. Na podobe príspevku na učebnice sa podľa jeho slov dohodli exministri školstva a financií Igor Matovič a Ján Horecký, nie súčasní šéfovia rezortov. Šéf rezortu školstva Daniel Bútora koncom mája povedal, že suma na učebnice sa ešte môže zmeniť, no garantovať to zatiaľ nevie. Zároveň pripustil, že v minulosti boli na učebnice vyčlenené vyššie prostriedky, ktoré sa na tento zámer podarilo presunúť.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (3)
Branislav Gröhling  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ministerstvo financií (MF) SR pre TASR reagovalo, že pri zostavovaní návrhu rozpočtu verejnej správy predkladal podklady v súvislosti s rozpísaním príspevku na učebnice rezort školstva. "Požiadavky ministerstva školstva budú aj tento rok štandardne prerokované v rámci rokovaní o rozpočte," uviedol tlačový odbor rezortu. Zároveň tiež upozornil, že požiadavku nad rámec schváleného rozpočtu na účely zvýšenia príspevku na učebnice eviduje iba z roku 2020. "Na základe rozpočtového opatrenia vtedy ministerstvo financií uvoľnilo požadované výdavky v sume desať miliónov eur pre ministerstvá školstva a vnútra," dodal.

Viac o téme: UčebniceSaSMinisterstvo financiíBranislav GröhlingMichal HorváthVyčlenenie peňazí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu