Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

TAKTO sa môžu dostať k vašim výplatám! Naozaj to nejde inak? Sociálna poisťovňa sa bráni, zákon sme neporušili

Rodičovské príspevky sú ovenčené kontroverznými rozhodnutiami: V rodine môžu narobiť poriadnu paseku! Zobraziť galériu (5)
Rodičovské príspevky sú ovenčené kontroverznými rozhodnutiami: V rodine môžu narobiť poriadnu paseku! (Zdroj: Getty Images, Topky)

BRATISLAVA – Rodičovské príspevky mali byť dobrou správou, mnohým však môžu skomplikovať život. Pri schvaľovaní novej legislatívy naši zákonodarcovia opomenuli jeden veľmi podstatný fakt. O tom, koľko zarábame sa drvivá väčšina Slovákov nemieni rozprávať v žiadnom prípade. Rozhodnutia o priznaní rodičovských príspevkov tak môžu naštrbiť rodinné vzťahy. Odborníci upozorňujú, že môže dochádzať taktiež k porušeniu zákona, inak sa to však nedá.

Starobní dôchodcovia dostanú rodičovské dôchodky už v máji (Zdroj: Facebook/Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky )

Pri pohľade na rodičovský príspevok sa mohol už v začiatkom mája zaradovať nejeden penzista, daňoví poradcovia však upozornili na nepríjemné detail. Táto správa nepoteší hlavne deti pracujúce na Slovensku, ktoré svojim rodičom k dôchodkom prispievajú. Sociálna poisťovňa sa podľa daňových poradcov dopustila porušenie daňového tajomstva, informoval portál RTVS. Aby toho nebolo málo, obálky s citlivými informáciami má poisťovňa doručovať formou obyčajných listových zásielok.

Rodičovské dôchodky
Zobraziť galériu (5)
Rodičovské dôchodky  (Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny)

Na to, aby mohol byť rodičovský príspevok vypočítaný, sa musí použiť vymeriavací základ, ktorým je v tomto prípade údaj o tom, koľko ľudia zarábajú. Využíva sa tak údaj od finančnej správy, ktorý je získavaný z daňových priznaní. V celom procese je však malý háčik. „Informácia o vymeriavacom základe detí dôchodcu je daňovým tajomstvom,“ priblížila daňová poradkyňa Slovenskej komory daňových poradcov Alica Orda Oravcová.

TAKTO sa môžu dostať
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Shutterstock)

Takýto proces sa tak môže ľahko stať kameňom úrazu v mnohých rodinách. „Ľudia sa sťažujú na to, že akým právom sa toto daňové tajomstvo dostáva takýmto spôsobom na verejnosť. Je to v podstate otvorené pre všetkých členov rodiny. A vôbec pre každého a robí to veľké problémy,“ priblížila situáciu Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov Slovenska.

Sociálna poisťovňa (SP) však problém nevidí. „Podľa Zákona o sociálnom poistení sa pre poskytnutie vymeriavacieho základu nevyžaduje súhlas dotknutej osoby,“ vysvetlila hovorkyňa SP Zuzana Dvoráková.

TAKTO sa môžu dostať
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky však zákon neuvádza, ktoré údaje budú uvedené v rozhodnutí. „Odôvodnenie je dôležitá časť rozhodnutia a výrok rozhodnutia vychádza zo spoľahlivo zisteného skutkového stavu veci, aby bolo vydané správne a zákonne. V odôvodnení sa uvádzajú všetky skutočnosti vrátane osobných údajov, ktoré sú brané do úvahy pri vydávaní rozhodnutia. Nedostatočné odôvodnenie rozhodnutia by mohlo spôsobiť jeho nezákonnosť z dôvodu nepreskúmateľnosti pre nedostatok dôvodov,“ uviedla hovorkyňa úradu Ivana Draškovič.

V celkovom stanovisku úradu informovala aj o fakte, že úrad už v danej veci dostal prvé podanie. „Úrad sa predmetnou vecou zaoberá a porušenie právnych predpisov v oblasti ochrany osobných údajov smie konštatovať len rozhodnutím v konaní o ochrane osobných údajov,“ priblížila Draškovič.

Sociálna poisťovňa ignoruje vaše súkromie: Citlivé údaje sa presúvajú v nechránenej obálke

Problémom celého systému je aj fakt, že vaše osobné informácie prestávajú byť chránené už v momente ich odoslania. SP rozhodnutia totiž doručuje formou obyčajnej listovej zásielky. „Nás prekvapilo, že tieto písomnosti doručovali obyčajnou poštou. Napriek tomu, že obsahujú informácie o daňovom tajomstve,“ doplnila Oravcová.

„Správne mala Sociálna poisťovňa doručovať písomnosti do vlastných rúk. Tým pádom by vedeli, aké lehoty plynú obom stranám, čo sa v skutočnosti neudialo,“ myslí si daňová poradkyňa. Podľa odborníčky by mohol problém nastať aj v prípade súdneho sporu. Za doručenú sa pri ňom považuje zásielka s dátumom prebratia a podpisom. SP by tak v prípade súdneho sporu nemala ako súdu dokázať fakt, že zásielka bola skutočne doručená.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Sociálna poisťovňa odmieta porušenie daňového tajomstva

Podľa SP sa v tomto prípade nejedná o žiadne porušenia zákona. "Sociálna poisťovňa pri zasielaní rozhodnutí o rodičovskom dôchodku postupuje podľa zákona o sociálnom poistení. Na základe toho je Sociálna poisťovňa povinná informovať poberateľa rodičovského dôchodku, na základe čoho mu priznala rodičovský dôchodok v konkrétnej výške.  V tomto prípade je to aj vymeriavací základ dieťaťa. Tieto údaje získava Sociálna poisťovňa zo svojich zdrojov (poskytuje zamestnávateľ na účely platenia poistného na sociálne poistenie)," informuje hovorca SP Martin Kontúr.

Sociálna poisťovňa tak údaje, ktoré sú obsahom rozhodnutia nezískava z dát Finančného riaditeľstva SR, čím nedochádza k porušeniu daňového tajomstva. "Vymeriavací základ na platenie poistného, z ktorého sa určuje suma rodičovského dôchodku (ak bolo zaplatené poistné), určuje Sociálna poisťovňa, pričom nejde o rovnakú hodnotu, ako je základ dane," dodal Kontúr.

Viac o téme: RodičiaZárobokMzdyPríspevkySociálne opatreniaRodičovský príspevokDaňové tajomstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu