Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Poľovníci protestovali pred parlamentom proti návrhu zákona o poľovníctve

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Členovia Slovenskej poľovníckej komory (SPK) vo štvrtok pred Národnou radou (NR) SR protestovali proti poslaneckému návrhu zákona o poľovníctve od poslancov Karola Kučeru, Jozefa Pročka a Martina Fecka. Poľovníci poslanecký návrh považujú za likvidačný a od poslancov NR SR požadujú, aby zaň nehlasovali a pripravili nový návrh, ktorý bude transparentne pripravený spoluprácou všetkých zainteresovaných zástupcov.

Poľovníci považujú návrh za neodborne a netransparentne pripravený. Argumentujú, že bol pripravený bez spolupráce s poľovníckymi organizáciami, lesníkmi, veterinármi, ochrancami prírody či verejnosťou, a že 1200 poľovníckych združení by po jeho schválení stratilo právnu subjektivitu. Návrh podľa nich ruší princíp poľovníckej samosprávy, systém prednostného financovania organizácie a riadenia poľovníctva zo zdrojov poľovníkov a likviduje jednotný systém prípravy, realizácie, evidencie a kontroly skúšok z poľovníctva. Poľovníctvo podľa nich nebude po viac ako 100 rokoch jednotne riadené ani kontrolované.

VIDEO Poslanci Martin Fecko a Jozef Pročko o poľovníckom zákone

Poslanci Martin Fecko a Jozef Pročko o poľovníckom zákone (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Poslanec Pročko navyše vo svojej tlačovej besede otvorene klamal, keď tvrdil, že chce podporiť poľovníctvo a urobiť transparentnú jednoznačnú organizáciu, ktorá bude zastrešovať aj ľudových poľovníkov. Ide z jeho strany len o politický populizmus prilákať na svoju stranu viac poľovníkov ako tú hŕstku, ktorá ho dnes ovláda. Vo svojom poslaneckom návrhu schválenom v prvom čítaní, ani v pozmeňovacích návrhoch takýto paragrafový návrh neexistuje, čím rozhodne zavádza nielen poľovníkov, ale aj verejnosť," uviedla Slovenská poľovnícka komora. Protest SPK podporili aj Slovenský rybársky zväz, Slovenská kynologická jednota, Únia regionálnych združení neštátnych vlastníkov lesov Slovenska a Odborový zväz Drevo, Lesy, Voda.

Viac o téme: ProtestZákonPoľovníciParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu