Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Finančná správa rozdáva rozprávkové sumy: Na účtoch pristávajú tisícom ľudí! Týchto sa to týka

Finančná správa rozdávala rozprávkové sumy: Rozdali takmer pol miliardy eur. Zobraziť galériu (4)
Finančná správa rozdávala rozprávkové sumy: Rozdali takmer pol miliardy eur. (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa, Getty Images)

BRATISLAVA – Každoročná rutina v podobe daňového priznania sa aj tento rok vyplatila stovkám tisíc z nás. Finančná správa (FS) SR v posledných týždňoch spracovala 420 391 žiadostí o vrátenie preplatkov na daniach, či poukázanie daňových bonusov.

archívne video:

Šimečka hovoril o výbere daní, no číslo, ktoré vyslovil, je extrémne vysoké (Zdroj: Facebook/Michal Šimečka - Progresívne Slovensko)

Finančná správa podľa Rybanskej poukazuje finančné prostriedky až vo výške 463.565.484 eur. „Finančná správa v uplynulých týždňoch postupne spracovávala žiadosti o vrátenie preplatkov na daniach a vyplatenie daňových bonusov,“ informovala hovorkyňa FS Martina Rybanská. 

Z celkovej sumy by tak malo 87,09 milióna eur predstavovať vyplatený daňový bonus na dieťa, 1,1 milióna eur daňový bonus na zaplatené úroky a zvyšková suma, až 375 miliónov eur predstavuje vrátené preplatky na daniach. 

Finančná správa rozdáva rozprávkové
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Finančná správa ďalej informovala, že nárok na preplatok vzniká v prípade, ak boli platené preddavky dane vyššie ako daňová povinnosť vypočítaná v daňovom priznaní. Preplatky dane tak boli odovzdávané napríklad študentom, dôchodcom či ľuďom, ktorí boli počas roka nezamestnaní alebo poberali materské príspevky. „U fyzických osôb tiež môže preplatok vzniknúť uplatnením rôznych nezdaniteľných častí či daňových bonusov,“ dodala Rybanská.

Finančná správa rozdáva rozprávkové
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

O vyplatenie preplatku sa postará zamestnávateľ: V opačnom prípade daňový úrad

Pokiaľ ste riadne zamestnaný a o ročné zúčtovanie sa postaral váš zamestnávateľ, daňový preplatok vám bol alebo bude vrátený priamo od zamestnávateľa. Pokiaľ ste si však daňové priznanie podávali sami, preplatok vám na účte pristane priamo od daňového úradu. 

Pokiaľ však viete o vašom nároku a preplatok ste nezaregistrovali, nemajte strach, úrady sa postarajú. „V prípade, ak boli zistené nedostatky v podaných daňových priznaniach, daňovníkom bola zaslaná výzva na ich odstránenie a v takom prípade sa preruší lehota na vrátenie preplatku, resp. daňového bonusu, a správca dane v konaní pokračuje až po odstránení týchto nedostatkov,“ ozrejmila Rybanská.

Finančná správa rozdáva rozprávkové
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Viac o téme: DaneFinančná správa SRZúčtovanie daneVrátka dane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu