Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE Prezidentka prelomila mlčanie: Úradnícka vláda bude skutočne realitou, potvrdila aj meno nového premiéra!

Čaputová potvrdila, že vymenuje vládu odborníkov. Zobraziť galériu (32)
Čaputová potvrdila, že vymenuje vládu odborníkov. (Zdroj: Topky/maarty)

BRATISLAVA - Svojím rozpadom jej rozbili takmer celý víkendový program, a teraz musí po návrate všetko hasiť. Reč je o prezidentke Zuzane Čaputovej a o umierajúcej vláde Eduarda Hegera, ktorú už okrem Samuela Vlčana opustil aj Rastislav Káčer, a tak ostala už bez ďalších dvoch ministrov. Prezidentka potvrdila, že pristúpi k vymenovaniu vlády odborníkov, no až o týždeň neskôr, aby bol proces odovzdania ministerstiev hladký. Hlava štátu tiež potvrdila množiace sa dohady o budúcom premiérovi.

VIDEO Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila s prejavom o vláde odborníkov:

Čaputová definitívne potvrdila, že nastúpi vláda odborníkov, premiérom bude viceguvernér NBS Ľudovít Ódor (Zdroj: Topky/Maarty)


  • Slovenskom otriasa vládna a ústavná kríza
  • Eduard Heger uznal, že prezidentka Zuzana Čaputová jeho nápady na urovnanie krízy neprijala a Slovensko čaká úradnícka vláda
  • úradnícka vláda nenastúpi ešte tento týždeň, ale o týždeň neskôr, aby bol proces odovzdania rezortov hladší
  • novým premiérom vo vláde odborníkov bude skutočne ekonóm a viceguvernér NBS Ľudovít Ódor, potvrdila to samotná Čaputová
  • NAKA vyšetruje dotáciu, ktorú poskytlo ministerstvo životného prostredia Jána Budaja exministrovi Samuelovi Vlčanovi

Pozrite si mená možných ministrov v úradníckej vláde v článku nižšie:

Nový premiér - Ľudovít Ódor, viceguvernér NBS

AKTUÁLNE Prezidentka prelomila mlčanie:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)


Aktualizované 16:51

Hegerova vláda bude ešte týždeň pôsobiť, keďže odovzdanie poverovacieho dekrétu nemá žiadnu právnu zmenu v tomto prípade vládnej krízy. Čaputová rovnako odmietla dezinformácie z úst niektorých politikov o "progresívnom puči" či "americkej ambasáde v paláci". Potvrdila tiež, že vládny kabinet odborníkov mala vybratý už dlhšie, a to na čele práve so spomínaným Ódorom.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (32)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/ Maarty)

"Opätovne zopakujem to, prečo som úradnícku vládu nevymenovala už skôr. Bolo to aj z toho dôvodu, že vláda Eduarda Hegera mala pripravené viaceré návrhy zákonov týkajúce sa Plánu obnovy, riešenia energetickej krízy, pomoci samosprávam a ľuďom najviac postihnutých chudobou. Som presvedčená, že tieto zákony boli v prospech Slovenska a vláda Eduarda Hegera mala väčšiu šancu ich v parlamente presadiť, čo sa prevažne aj stalo," zopakovala.

Aktualizované 16:48

Prezidentka sa prihovára verejnosti ohľadom politickej krízy. "Návrhy premiéra Hegera na tomto už nič nemohli zmeniť," hovorí Čaputová o vláde odborníkov. "Voľby sú síce na konci septembra, no polroka je ešte dosť dlhá doba na to, aby takáto vláda odborníkov mohla stabilizovať situáciu a doviesť krajinu do volieb. K vymenovaniu novej vlády pristúpim nie nadchádzajúcim, ale až ďalším týždňom. O menách budem najskôr informovať predsedov strán a až následne verejnosť. Môžem potvrdiť, že predsedom vlády bude viceguvernér NBS Ľudovít Ódor," potvrdila Čaputová s tým, že ďalší ministri nebude nikto z tých, ktorí budú kandidovať v nasledujúcich voľbách. "Bude to vláda ľudí, pre ktorých vládnutie nebude predvolebnou kampaňou. Chcem im poďakovať, hlavne v týchto ťažkých časoch," dodala.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (32)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/ Maarty)

Aktualizované 15:39

Heger novinárom prezradil to, že s prezidentkou si naplánoval ešte ďalšie stretnutie ohľadom riešenia vládnej krízy. "Žiadne peniaze vyplatené neboli a ani nie sú vyplatené," opakuje Heger na margo vyšetrovania dotácie min. životného prostredia pre Vlčana NAKOu.

Heger po rozhovore s prezidentkou zopakoval, že pridelená dotácia Vlčanovi bola preverená viacerými kontrolami (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 15:15

Situácia sa oveľa viac zamotáva. Dotácia pre Samuela Vlčana, ktorá celý pád vlády odštartovala, sa stáva predmetom záujmu NAKA. Tá informuje na sociálnej sieti o tom, že ju preveruje.

AKTUÁLNE Prezidentka prelomila mlčanie:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Aktualizované 15:00

K prezidentke prišiel aj poverený premiér Eduard Heger, ktorý jej odovzdá vlastné poverenie o vedení vlády SR.

Poverený premiér Eduard Heger prišiel prezidentke Zuzane Čaputovej odovzdať poverenie na vedenie vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 14:44

Líderka strany Za ľudí Veronika Remišová píše možno jeden zo svojich posledných statusov v pozícii vicepremiérky a ministerky za MIRRI a ďakuje Eduardovi Hegerovi za jeho výkon vo funkcii premiéra. "Ak bude vláda pani prezidentky zle nastavená, môže to celú situáciu do konania parlamentných volieb výrazne skomplikovať, budeme to pozorne sledovať a naďalej prinášať konštruktívne riešenia," sľubuje Remišová.

AKTUÁLNE Prezidentka prelomila mlčanie:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

Aktualizované 14:30

Do diskusie o Hegerovom konci na čele vlády sa zapojil aj predseda Život-NS Tomáš Taraba. "Zostáva po ňom spálená zem, po uši zadlžený štát, Slovensko v chaose a za všetky tie protiústavné rozhodnutia bude musieť niesť nielen politickú, ale aj trestnoprávnu zodpovednosť," píše rázny Taraba.

AKTUÁLNE Prezidentka prelomila mlčanie:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba - predseda Život NS)

Aktualizované 14:02

Do prezidentského paláca dorazil predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).

Viac o téme: VládaVládna krízaúradnícka vládaZuzana ČaputováEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu