Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Aktéri v kultúre vyzvali poslancov spojiť sa pre podporu návrhu zníženej DPH

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Martina Kriková )

BRATISLAVA - Možnosť posúdiť rozšírenie zníženej DPH v kultúre a kreatívnom priemysle si zaslúži odložiť politiku a koalično-opozičné súperenie. Kultúrna obec a pracovníci v kultúrno-kreatívnom priemysle to zdôraznili v otvorenom liste poslancom Národnej rady SR. Zákonodarcov v ňom prosia, aby podporili návrh novely, ktorá rozširuje zníženie DPH na ďalšie produkty a služby kultúrno-kreatívneho priemyslu (KKP).

Autori listu pripomenuli negatívny dosah pandémie COVID-19, energetickej krízy i vojny na Ukrajine na celý segment KKP. "Napriek tomu, že vyššie menované skutočnosti boli a sú všeobecne známe a zástupcami kultúrnej obce opakovane zdôrazňované pri rokovaniach, tak na zníženie DPH na kultúru sa pri schvaľovaní štátneho rozpočtu a s ním súvisiacich legislatívnych opatreniach v decembri 2022 zabudlo," pripomínajú zástupcovia viacerých profesijných združení v oblasti kultúry, podpísaných pod výzvou.

budova SND
Zobraziť galériu (2)
budova SND  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

V prípade schválenia návrhu by sa nižšia sadzba DPH uplatňovala od 1. januára 2024

"Na aktuálnej schôdzi máte možnosť kultúre pomôcť a zahlasovať za poslanecký návrh, ktorý aspoň touto formou môže pomôcť všetkým ľuďom pracujúcim v kultúre prežiť toto zložité obdobie," upozorňujú v súvislosti s návrhom, ktorý je na májovej schôdzi zaradený ako bod 143.Poslanecký návrh novely zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorý predložili Milan Vetrák a Milan Potocký (obaja OĽANO), rozširuje portfólio produktov a služieb v kultúre a kreatívnom priemysle, na ktoré by sa vzťahovala znížená DPH. Legislatívna iniciatíva ráta so znížením DPH na desať percent napríklad v prípade lístkov do divadiel, kín či múzeí, audiokníh, časopisov či predplatného pre online periodiká. V prípade schválenia návrhu by sa nižšia sadzba DPH uplatňovala od 1. januára 2024.

Viac o téme: SpojenieKultúraPoslanciVýzvaZníženie DPHPodpora návrhu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu