Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Irán odložil vymenovanie veľvyslanca vo Švédsku pre pálenie Koránu v Štokholme: Čin odsúdila aj vláda

Pálenie Koránu
Pálenie Koránu (Zdroj: Twitter/ KhaledBeydoun)

DUBAJ - Irán odložil vymenovanie nového veľvyslanca vo Švédsku, aby tak dal najavo nesúhlas s protestom v Štokholme, na ktorom sa pálili strany z posvätnej knihy moslimov Korán. Oznámil to v nedeľu iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján, informuje TASR podľa správ agentúry DPA a Reuters.

"Aj keď sa skončili administratívne procedúry na vymenovanie nového veľvyslanca vo Švédsku, proces jeho vyslania bol pozastavený, pretože švédska vláda vydala povolenie na znesvätenie Koránu," uviedol Abdollahján na sociálnej sieti Twitter. Nešpecifikoval pritom ako dlho bude tento proces pozastavený. Muž, ktorý sám seba označil za utečenca z Iraku, zapálil Korán pred mešitou v centre švédskej metropoly Štokholm v stredu v prvý deň významného moslimského sviatku íd al-adhá (sviatok obetovania). Švédska polícia muža obvinila z agitácie proti etnickým a národnostným skupinám.

Polícia o pálení Koránu 

Iránske ministerstvo zahraničných vecí si v reakcii predvolalo vo štvrtok švédskeho charge d'affaires, aby odsúdilo tento čin. Desiatky irackých demonštrantov tiež vnikli vo štvrtok do budovy švédskeho veľvyslanectva v Bagdade v reakcii na stredajší incident. Švédska polícia v poslednom období zamietla viacero žiadostí o zorganizovanie demonštrácií mierených proti Koránu, no švédske súdy zvrátili tieto rozhodnutia s tým, že porušujú slobodu prejavu. Švédska polícia uviedla vo svojom povolení na stredajší protest zahŕňajúci pálenie Koránu, že hoci to môže mať následky na zahraničnú politiku, tak bezpečnostné riziká pálenia Koránu si nevyžadujú zamietnutie žiadosti.

Švédska vláda odsúdila pálenie Koránu v Štokholme

Švédska vláda v nedeľu odsúdila páleniu Koránu, ku ktorému došlo tento týždeň pred mešitou v metropole Štokholm, pričom toto konanie označila za "islamofóbne". TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Švédska vláda plne chápe, že islamofóbne činy spáchané jednotlivcami na demonštráciách vo Švédsku môžu byť pre moslimov urážlivé," uviedlo švédske ministerstvo zahraničných vecí. "Dôrazne odsudzujeme tieto činy, ktoré v žiadnom prípade neodrážajú postoje švédskej vlády," dodalo ministerstvo vo vyhlásení.

Organizácia islamskej spolupráce (OIC) so sídlom v saudskoarabskej Džidde v nedeľu vyzvala na kolektívne opatrenia s cieľom zabrániť opakovaniu takýchto incidentov v budúcnosti. "Spálenie Koránu alebo akéhokoľvek iného posvätného textu je urážlivý a neúctivý čin a jasná provokácia. Prejavy rasizmu, xenofóbie a súvisiacej neznášanlivosti nemajú vo Švédsku ani v Európe miesto," uviedlo v reakcii švédske ministerstvo zahraničných vecí. Rezort zároveň poukázal na ústavou garantované právo na slobodu zhromažďovania, právo na slobodu prejavu a právo na usporiadanie protestu.

Viac o téme: VeľvyslanecŠvédskoIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu