Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hirman na tlačovke všetkých vydesil: Náhly pád a šokujúci zvuk, ktorý by prebral aj slona!

Hirman spôsobil na tlačovke šok, keď zhodil strieborný podnos. Zobraziť galériu (6)
Hirman spôsobil na tlačovke šok, keď zhodil strieborný podnos. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Končiaci minister hospodárstva Karel Hirman chcel novinárom a verejnosti predložiť výsledky doterajšieho pôsobenia na rezorte. Pomôcť si chcel symbolickou pomôckou - strieborným podnosom, ktorý mu však spôsobil ešte pred samotnou tlačovkou šok. Takýto úder, ktorý sa podobal až na gong, nikto nečakal.

Pozrite si VIDEO v čase 0:30, kedy sa všetko odohrá:

Hirman so štátnym tajomníkom Švecom prezentovali dosiahnuté výsledky na rezorte hospodárstva (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zvuk, ktorý sa nepočuje každý deň a okamžitý šok

Hirman bol tak vo švungu, že si chcel strieborný podnos pripraviť ešte pred tlačovkou, tak ho pri mikrofónoch vyvážil ťažším predmetom a všetko bolo na pár sekúnd pripravené a v poriadku.

Hirman na tlačovke všetkých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Už sú všetci hore? Spýtal sa s humorom Hirman

Potom sa Hirman na niekoľko sekúnd zahľadel na podnos a rozhodol sa s ním opäť manipulovať, no najskôr mu odobral spomínané závažie a pohroma bola na svete. Po páde podnosu zaznel úder ako na gong, ktorý určite vydesil všetkých prítomných a Hirman ho musel náhle zbierať zo zeme. "Gong na úvod," zažartoval si prítomný štátny tajomník Peter Švec. "Všetci už sú hore?" dodal ešte s úsmevom Hirman, ktorý zrejme práve vyľakal všetkých prítomných novinárov.

Hirman si doslova vychutnal Sulíka a skritizoval ho hneď od úvodu

Potom prešiel Hirman k téme tlačovky. "Trinásteho mája uplynie presne osem mesiacov, čo som sa ocitol v kresle ministra hospodárstva. Doteraz mi nie je úplne jasné, akým spôsobom ma tam vybrali, preto to slovo ocitol. Prišiel som v čase hlbokej politickej krízy, keď sa pán Sulík a jeho SASkári rozhodli odísť z vlády a z ministerstva a pán Sulík sa rozhodol doprevádzať Geissovcov po našej krásnej krajine," začal uštipačne na adresu lídra SaS Hirman.

Hirman na tlačovke všetkých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"V čase najväčšej energetickej krízy, ktorá sa na nás valila pred vykurovacou sezónou v podobe cenovej cunami na pozadí vojny, ktorú rozpútala Putinova armáda na Ukrajine. Ocitol som sa tam sám, postupne prišiel pán štátny tajomník Švec a ďalší. Jedným z prvých opatrení bolo "úcta k ľuďom" a "úcta k pracovníkom na ministerstve". Vďaka tomuto sme osem mesiacov úspešne pracovali a úspešne sme túto krajinu preniesli krízou tak, že ju prakticky nikto z domácností nepocítil a energetické podniky fungujú," pochválil sa Hirman. Podľa neho predošlé Sulíkovo vedenie nemalo potrebu riešiť a konzultovať rozhodnutia s odbornými pracovníkmi na ministerstve.

Strieborný podnos od Sulíka

Následne sarkasticky pomocou symboliky na spomínanom striebornom podnose novinárom ukazoval, koľko zásob mu nechalo bývalé vedenie. "Toľkoto bolo paliva a toto bolo údajné zlato, tak to je toto zlato v tomto koncentráte. Ak ho tam nájdete, máte u mňa fľašu šampanského," ukazoval Hirman novinárom vrecúško s polymetalickým koncentrátom.

Hirman na tlačovke všetkých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nedostatky pri EXPO v Dubaji

Hirman pri hodnotení takmer osemmesačného pôsobenia v čele rezortu hospodárstva vo štvrtok na tlačovej besede uviedol, že na MH SR sa v súvislosti s organizáciou slovenskej účasti na svetovej výstave Expo Dubaj počas vedenia predchádzajúceho ministra hospodárstva Sulíka zistili "veľmi závažné nedostatky".

Hirman na tlačovke všetkých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Bohužiaľ, musím oznámiť, že v súvislosti s Expo Dubaj sa za osem mesiacov pôsobenia boríme s veľmi závažnými nedostatkami. Ešte prebiehajú na ministerstve audity, pretože sa tu nenachádzajú základné dokumenty, základné faktúry a ďalšie náležitosti spojené s financovaním a organizáciou Expo Dubaj. Aktuálne nevyrovnané zatiaľ nám známe finančné záväzky súvisiace s Expo Dubaj už presahujú jeden milión eur. Podávame preto prvé súdne žaloby, lebo, bohužiaľ, už iné možnosti nemáme," priblížil Hirman.

Osem mesiacov žil z toho, čo sme mu nechali, reaguje SASKA

Minister hospodárstva SR Karel Hirman žil osem mesiacov z toho, čo mu predstavitelia strany SASKA nechali na Ministerstve hospodárstva (MH) SR. Uviedol to v reakcii na Hirmanove vyjadrenia podpredseda SaS Karol Galek, ktorý bol za predchádzajúceho vedenia na rezorte štátnym tajomníkom.

"Boli to plné zásobníky plynu, memorandum so Slovenskými elektrárňami, mimoriadne dodávky jadrového paliva pre naše elektrárne či hotová a pripravená legislatíva. Paradoxne, časť z toho hodil do koša, časť otočil v prospech lobistov a zvyšok necháva na nového ministra. Ten bude mať naozaj po Hirmanovi čo naprávať," spresnil Galek.

TB strany SaS  Vláda zásadne zlýhala pri nákupe lacnej elektriny
Zobraziť galériu (6)
TB strany SaS Vláda zásadne zlýhala pri nákupe lacnej elektriny  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

"Najnovšie sa po ôsmich mesiacoch dozvedáme aj o nejakých nezrovnalostiach v súvislosti s Expo v Dubaji. Ak Hirman nebol doteraz schopný zorientovať sa v problematike, nedokazuje to príliš veľa o jeho manažérskych kvalitách. V prípade, že má podnety na súdne žaloby, mal by určite konať. Politická kampaň sa robí dobrým programom a kvalitnými výsledkami, nie takto," doplnil predseda SaS Richard Sulík s tým, že Expo bolo hodnotené ako úspešná prezentácia Slovenska v zahraničí. Pre detailnejšie otázky odporúča osloviť vtedajšiu komisárku pre Expo.

Viac o téme: NehodaTlačová konferenciaTáckaGongKarel Hirman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu