Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Covid už dávno nie je strašiakom: Cestou k dlhému životu by ste mali dbať o svoje srdce! TOTO sú najčastejšie úmrtia

Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 výrazne poklesol: Podľa zverejnených dát by ste sa mali starať o svoje srdce. Zobraziť galériu (7)
Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 výrazne poklesol: Podľa zverejnených dát by ste sa mali starať o svoje srdce. (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Slovensku v prvom štvrťroku tohto roka zomrelo 14.000 ľudí. Úmrtnosť medziročne klesla o 16,7 percenta. Bola tiež nižšia ako v období pred pandémiou. Najčastejšou príčinou smrti boli choroby obehovej sústavy. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Zatiaľ čo v roku 2021 bolo ochorenie COVID-19 najväčším strašiakom, dnes by sme sa mali pozerať už inam. S najväčšou pravdepodobnosťou vás zradí vaše srdce.

archívne video

Hlas-SD si pripomenul obete covidu: Slovensko má druhú najvyššiu nadúmrtnosť v EÚ (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Počet zomretých za prvé tri mesiace tohto roka klesol medziročne dvojciferným tempom vo všetkých krajoch Slovenska. Zároveň vo všetkých ôsmich krajoch bol počet zomretých nižší aj v porovnaní s priemerom pred pandémiou," skonštatovala hovorkyňa úradu Jana Morháčová.

Situácia sa medziročne najvýraznejšie zlepšila v Trenčianskom a Žilinskom kraji. Najvyššiu podúmrtnosť v porovnaní s rovnakým obdobím pred pandémiou mali Žilinský (9,4 percenta) a Nitriansky kraj (9,3 percenta). Najhoršia situácia bola v Banskobystrickom kraji, kde miera úmrtnosti predstavovala hodnotu 1215 zomretých na 100.000 obyvateľov.

Covid už dávno nie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Najviac ľudí zradilo srdce, počet úmrtí na kovid však ochladol 

Podľa štatistického úradu je dlhodobo najväčším zabijakom práve srdcovocievna sústava, pričom na problémy spojené s kardiologickým ústrojenstvom v prvom štvrťroku 2023 zomrelo až 47% všetkých zomrelých. Druhým najčastejším strašiakom sú napokon nádorové ochorenia, ktorým len za prvé tri mesiace podľahlo 3205 ľudí, a teda táto skupina tvorí 23% všetkých úmrtí. 

Graf: Najčastejšie príčiny úmrtí (prvý štvrťrok 2023)
Zobraziť galériu (7)
Graf: Najčastejšie príčiny úmrtí (prvý štvrťrok 2023)  (Zdroj: Topky, Štatistický úrad SR)

O svoje miesto sa prihlásili aj choroby dýchacej či tráviacej sústavy, ktoré súhrne o život pripravili 2115 ľudí. Zvyšných 1823 prípadov napokon podľahlo infekčným ochoreniam, chorobám močovej a pohlavnej sústavy, nervového systému či iným. O svoje slovo sa ešte aj po konci pandémie hlási ochorenie COVID-19, pričom podľa štatistického úradu bolo v prvom štvrťroku 2023 príčinou len 230 úmrtí.

Graf: Počet úmrtí 2015- 2023 za prvý štvrťrok
Zobraziť galériu (7)
Graf: Počet úmrtí 2015- 2023 za prvý štvrťrok  (Zdroj: Topky, Štatistický úrad SR)

Dnes ho vyležíme za pár dní, pred dvoma rokmi bol však stále strašiakom

Odlišnú situáciu sme však zažívali ešte pred dvoma rokmi. Začiatok roka 2021 na Slovensku predstavoval vrchol premorenia a s tým aj šok pre slovenské zdravotníctvo. Toto obdobie vyšťavilo sily našich lekárov na maximum, no ani ich snaha nestačila na odvrátenie katastrofy. Zatiaľ čo na choroby spojené so srdcom zomrelo 8023 ľudí, teda o 1400 prípadov viac, kovid predstavoval jednoznačnú výzvu. V provom štvrťroku 2021 tak na toto ochorenie zomrelo až 9486 ľudí, čo je viac ako 41-násobkom úmrtí na COVID-19 z prvého štvrťroka 2023.

Graf: Najčastejšie príčiny úmrtí (prvý štvrťrok 2021)
Zobraziť galériu (7)
Graf: Najčastejšie príčiny úmrtí (prvý štvrťrok 2021)  (Zdroj: Topky, Štatistický úrad SR)

Na nádorové ochorenia zomrelo napriek nevčasnej diagnostike o 100 ľudí menej, a teda onkologický úsek zaznamenal v roku 2021 "len" 3106 úmrtí. Choroby dýchacej a tráviacej sústavy mali na svedomí súhrne 2244 úmrtí. Napokon ostatné ochorenia pripravili o život až 3174 zomrelých.

Graf: Počet úmrtí 2015- 2023
Zobraziť galériu (7)
Graf: Počet úmrtí 2015- 2023  (Zdroj: Topky, Štatistický úrad SR)

Viac o téme: úmrtnosťSlovenskoŠtatistický úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu