Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vyhlášku, regulujúcu nosenie respirátorov, prehodnotí Úrad verejného zdravotníctva v priebehu mája

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Friso Gentsch/dpa)

BRATISLAVA - Poslednú platnú vyhlášku, regulujúcu s ohľadom na ochorenie COVID-19 nosenie respirátorov v zdravotníckych zariadeniach, domovoch sociálnych služieb a v lekárňach, prehodnotí Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) v priebehu mája, po skončení chrípkovej sezóny. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ján Mikas.

 Uviedol to v súvislosti s rozhodnutím Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odvolať stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu (PHEIC). Upozornil, že tento krok neznamená, že je koniec pandémie COVID-19. "Obyvateľom preto naďalej odporúčame, aby sa tak, ako pri iných akútnych respiračných ochoreniach, chránili s ohľadom na svoje vlastné zdravie, ale aj s ohľadom na ochranu zraniteľných skupín," dodal.

Archívne video: Hlas-SD si pripomenul obete covidu: Slovensko má druhú najvyššiu nadúmrtnosť v EÚ

Hlas-SD si pripomenul obete covidu: Slovensko má druhú najvyššiu nadúmrtnosť v EÚ (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Odborníci budú podľa jeho slov naďalej situáciu v súvislosti s COVID-19 sledovať a vyhodnocovať. "Nemožno vylúčiť, že vírus bude spôsobovať ďalšie zvýšené krivky chorobnosti. V súčasnosti už sú však k dispozícii nástroje, ktorými je možné zmierňovať dopady ďalšieho možného nárastu počtu ochorení na COVID-19. Dôležité bude tiež naďalej sledovať, ako sa bude koronavírus SARS-CoV-2 vyvíjať," dodal Mikas.

Viac o téme: RespirátorKoronavírusÚrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu