Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Andruskó vypovedá proti Zsuzsovej a Kočnerovi: Pred zadržaním napísal list! Vraždu Kuciaka si objednali oni, tvrdí

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

PEZINOK - Aj v pondelok pokračuje hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, ktoré je spojené s kauzou prípravy vrážd prokurátorov. Pred súdom je svedok Zoltán Andruskó, ktorý je už právoplatne odsúdený. Vo veci vraždy Kuciaka vystupoval ako sprostredkovateľ. Andruskó usvedčuje Mariana Kočnera aj Alenu Zsuzsovú. Tá by mala dnes aj vypovedať.

Článok je aktualizovaný v priebehu celého dňa

Svedok Zoltán Andruskó usvedčuje z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka práve obžalovaného Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Rovnako tvrdí, že si objednali aj vraždy ďalších ľudí. Andruskó spolupracuje s vyšetrovateľmi od začiatku jeho zadržania. Andruskó pokračoval vo svojej výpovedi zo začiatku apríla. Vtedy tvrdil, že ešte pred svojím zadržaním napísal list, ktorý dal svojej známej. V ňom mal za objednávateľov Kuciakovej vraždy označil Kočnera a Zsuzsovú. List sa dostal k justičným orgánom len nedávno. Andruskó na dnešnom hlavom pojednávaní povedal, že ho napísal preto, lebo Zsuzsová sa mu vyhrážala smrťou. 

Celá Andruskóova výpoveď je opäť o tom, či on dlžil peniaze Alene Zsuzsovej alebo naopak. Andruskó totiž tvrdí, že on mal Zsuzsovej požičiavať, tá zase hovorí, že to nie je pravda a urgovala ho preto, aby jej vrátil peniaze. Odstraňujú sa aj rozpory vo svedkovej výpovedi. Zsuzsová sa na Andruskóových odpovediach občas zasmeje. Andruskó odpovedá aj na otázky prokurátorov, senátu aj na otázky obžalovaných a ich obhajcov. 

Andruskó vypovedal, že asi okolo rokov 2007 alebo 2008 sa stretol s Kočnerom, keď pracoval na jednej stavbe. Kočner v reakcii na to povedal, že s Andruskóm sa nikdy v živote nestretol a k zvyšku výpovedi je zbytočné sa vyjadrovať. "Nech si spraví každý názor sám," dodal obžalovaný Kočner. 

Kočner hádže vinu na Tótha

V predošlé dni vypovedal aj obžalovaný Marian Kočner, ktorého prokurátor viní z toho, že si mal objednať vraždu Jána Kuciaka, ako aj terajšieho generálneho prokurátora Maroša Žilinku či špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Kočner to popiera a tvrdí, že nikdy si žiadnu vraždu neobjednal. Priznal sa k lustrácii mien v Sociálnej poisťovni, no poprel, že by tam lustroval zavraždeného novinára či jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Obžalovaný Kočner vypovedal, že to bol práve jeho bývalý blízky spolupracovník a kamarát exsiskár Peter Tóth. Ten vypovedá proti Kočnerovi. 

Pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej
Zobraziť galériu (6)
Pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Pozrel som sa na telefón a prišla mi smska od Petra Šufliarskeho s prianim pekných Vianoc. S Tóthom sa naša debata zvrtla na to, že kto bude novým generálnym prokurátorom, bavili sme sa o tom, aké budú rošády," vypovedal Kočner s tým, že si chceli dať spraviť matematický horoskop a keďže na to potrebovali dátumy narodenia, tak ich vylustrovali. Tvrdí, že Grid kartu, ktorú použili, si Tóth potom zobral.

archívne video

Hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Osoba Dušan Keményi (bývalý SIS-kár) sa podľa Kočnera mala vyjadrovať v mene Kočnera na portáli Na pranieri. Kočner hovorí, že toto meno dal Zsuzsovej Peter Tóth. Predsedníčka senátu sa Kočnera pýta aj na prezývku SIS Alino. Kočner opäť odpovedá, že to bola prezývka Zsuzsovej. "Vysvetlenie, prečo SIS, je jednoduché. Keď mi na mobile zasvietilo toto, moja manželka sa na nich nepýtala. Vedela, že sa poznám s ľuďmi s informačnej služby," povedal Kočner. 

Andruskó vypovedá proti Zsuzsovej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predsedníčka sa pýtala aj na lustráciu zavraždenej Martiny Kušnírovej. Kočner povedal, že on o Kušnírovej nevedel. "Mohol to byť Peter Tóth, on na Facebooku lustroval všetkých, aj Jána Kuciaka," povedal. Kočner vypovedal aj o tom, kto nazýval Zsuzsovú volavkou. "Ona nebola moja volavka, takto ju nazval Tóth," vypovedal Kočner. Pri odpovedi na otázku, či Zsuzsová prinášala informácie aj Kočnerovi, bol vyhýbavý. "Je dôležité poznať svojho protivníka," povedal. Na otázky prokurátorov a právnych zástupcov poškodených odpovedať odmietol.

Vypovedal aj šéf zločineckého gangu

Ako svedok v prípade prípravy vrážd prokurátorov vypovedal aj člen zločineckého gangu Iľja Weiss. Svedok vypovedal už na vlaňajšom pojednávaní. Vtedy uviedol, že obžalovanému Darkovi Dragićovi, ktorý mu podľa jeho slov hovoril o "nejakej robote" v Piešťanoch, mal zabezpečiť ukradnuté auto. Automobil napokon nezabezpečil, lebo mu Darko Dragić nezaplatil. Vozidlo malo byť použité v súvislosti s plánovanou vraždou prokurátorov.

Weiss podotkol, že je vo väzení štyri roky a niektoré veci si nepamätá a nechce pamätať. Reagoval tak na poznámku o tom, že jeho výpoveď sa nezhoduje s tou spred roka. Predsedníčka senátu sa Weissa pýtala, či je obchod aj ublíženie na zdraví. "Šecko je obchod. Aj podpálenie auta je obchod, keď vám volado za to zaplatí," povedal Weiss. 

Iľja Weiss
Zobraziť galériu (6)
Iľja Weiss  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Konfrontoval sa aj s Darkom Dragićom, ktorý tiež tvrdí, že Weiss klame a výpovede si prispôsobuje. "Podľa môjho názoru a presvedčenia pán svedok Iľja Weiss klame a všetko si vymýšľa. Toto celé urobil z toho dôvodu, aby získal nižší trest, za čo bol už právoplatne odsúdený na 9 rokov. A okre tých rozporov, ktoré sa tu dnes riešili, podľa môjho názoru ani jediný nebol vyvrátený alebo zodpovedaný a dokonca, keď vy ste sa pýtali pána svedka, či robili spolu biznis, pán Weiss odpovedal, že nie, každý si chráni vlastných ľudí. Až keď mu prokurátor prečítal vlastnú výpoveď s predošlých rokov, tak to zmenil," povedal zase obžalovaný Kracina. Dodal, že z konfrontácie vyplýva, že nevie po nemecky ako sa povedia zápalné fľaše, ako sa povedia ježkovia. 

Darko Dragić
Zobraziť galériu (6)
Darko Dragić  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zsuzsová tvrdí, že prokuratúra nepredložila jediný dôkaz o objednávke vrážd

Obžalovaná Alena Zsuzsová tvrdí, že prokuratúra nepredložila jediný dôkaz o tom, kedy a ako si mala objednať vraždu novinára Jána Kuciaka i pripravované vraždy prokurátorov. Odmietla tiež, že si mal u nej vraždy objednať Marian Kočner. Vyplýva to z jej pondelkovej výpovede pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.

"Neexistuje o tom žiadna komunikácia ani svedecká výpoveď, okrem protichodných výpovedí Zoltána Andruskóa," zdôraznila s tým, že jeho výpovede považuje za klamstvá. Nie je podľa nej ani žiadny dôkaz o tom, že by si ktorúkoľvek z vrážd u nej objednal Marian Kočner. "Napriek tomu to obžaloba uvádza," podotkla. Ďalej uviedla, že Zoltánovi Andruskóvi nikdy nedala žiadne peniaze za žiadnu vraždu. Potvrdila, že sa zoznámili približne v roku 2010. Komunikácia extrahovaná z aplikácie Threema podľa nej nie je úplná a mala byť upravovaná. Tvrdí, že význam emotikonov vysvetlila.

Na prípadné otázky prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, rovnako ako Marian Kočner, odmietla odpovedať. Zdôvodnila to tým, že sú podriadení špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, s ktorým sa mala v minulosti stretnúť. Tvrdí, že v prípravnom konaní vypovedala pod tlakom zastrašovania a urážok zo strany orgánov činných v trestnom konaní a "neskutočným lynčom médií". Podotkla, že trpí panickou poruchou.

Viac o téme: VraždaSúd Špecializovaný trestný súdJán KuciakAlena ZsuzsováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu