Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kauza Kuciak: Na vine je Peter Tóth! Nikdy som si žiadnu vraždu neobjednal, vypovedal Kočner

Hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka Zobraziť galériu (2)
Hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka (Zdroj: Topky/Maarty)

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a prípade prípravy vrážd prokurátorov. Na dnešnom pojednávaní vypovedal člen zločineckého gangu zo Serede Iľja Weiss, ktorý sa konfrontoval aj s obžalovaným Darkom Dragićom. Pred senát sa posadil aj obžalovaný Kočner, ktorý však odmietol odpovedať na otázky prokurátorov.

VIDEO Jozef Kuciak, otec Jána Kuciaka, po pojednávaní v prípade vraždy jeho syna

Jozef Kuciak, otec Jána Kuciaka, po pojednávaní v prípade vraždy jeho syna (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované o 16:20

Predsedníčka sa pýtala aj na lustráciu Martiny Kušnírovej. Kočner tvrdí, že on o Kušnírovej nevedel. "Mohol to byť Peter Tóth, on na Facebooku lustroval všetkých, aj Jána Kuciaka," povedal. Kočner vypovedal aj o tom, kto nazýval Zsuzsovú volavkou. "Ona nebola moja volavka, takto ju nazval Tóth," vypovedal Kočner. Pri odpovedi na otázku, či Zsuzsová prinášala informácie aj Kočnerovi, bol vyhýbavý. "Je dôležité poznať svojho protivníka," povedal. 

VIDEO Advokát Roman Kvasnica po pojednávaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka

Advokát Roman Kvasnica po pojednávaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Aktualizované o 15:27

Na dnešnom hlavnom pojednávaní vypovedá aj obžalovaný Marian Kočner. Ten na úvod podotkol, že nad rámec jeho prečítaných výpovedí, sa vyjadrí len k pár veciam. "Nikdy som sa netajil tým, že nedzieľam s pánom Lipšicom spoločné názory, podal som naňho trestné oznámenie a aj z mnohých mojich komunikácii z môjho telefónu je jasné, že to bola vec, ktorú som chcel dotiahnuť do konca. Bolo jasné, že pán Lipšic, ako minister vnútra, porušoval zákon. Pokiaľ by bol pán Lipšic akýmkoľvek spôsobom zlikvidovaný fyzicky, nikdy by som nemohol dokázať svoju pravdu a to, prečo som podal trestné oznámenie," povedal Kočner.

Tvrdí aj, že komunikáciu v Threeme vysvetlil aj on, aj Zsuzsová. "Vysvetlil som všetky šifry, zuby aj sneh," vypovedá obžalovaný. Kočner tvrdí, že vysvetlil aj to, čo médiá nazývajú "šifra". "To je všetko, nemám k tomu čo viac povedať. Nikdy som si žiadnu vraždu neobjednal," dodal Kočner s tým, že bude odpovedať na otázky senátu a obhajcov, ale na otázky prokurátorov odpovedať nebude. Rovnako povedal, že nebude odpovedať ani na otázky právnych zástupcov rodíny Kuciakovcov. 

Hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Priznal sa k lustrovaniu v Sociálnej poisťovni

Kočner sa po otázke sudkyne priznal k tomu, že lustroval v databáze Sociálnej poisťovne. Zadal rodné čísla svojej manželky a svoje a počítač mu vygeneroval meno. "Pozrel som sa na telefón a prišla mi smska od Petra Šufliarskeho s prianim pekných Vianoc. S Tóthom sa naša debata zvrtla na to, že kto bude novým generálnym prokurátorom, bavili sme sa o tom, aké budú rošády," vypovedá Kočner s tým, že si chceli dať spraiť matematický horoskop a keďže na to potrebovali dátumy narodenia, tak ich vylustrovali. Tvrdí, že Grid kartu, ktorú použili, si Tóth potom zobral.

Osoba Dušan Keményi (bývalý SIS-kár) sa podľa Kočnera mala vyjadrovať v mene Kočnera na portáli Na pranieri. Kočner hovorí, že toto meno dal Zsuzsovej Peter Tóth. Predsedníčka senátu sa Kočnera pýta aj na prezývku SIS Alino. Kočner opäť odpovedá, že to bola prezývka Zsuzsovej. "Vysvetlenie, prečo SIS, je jednoduché. Keď mi na mobile zasvietilo toto, moja manželka sa na nich nepýtala. Vedela, že sa poznám s ľuďmi s informačnej služby," povedal Kočner. 

Vypovedal člen zločineckého gangu

Takmer presne pred rokom začalo druhé kolo hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Kauzu senátu predsedníčky Ruženy Sabovej vrátil Najvyšší súd potom, čo Špecializovaný trestný súd obžalovaných Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú uznal za nevinných. Prípad vraždy novinára sa tak vrátil naspäť do Pezinka a spojili ho aj s prípadom prípravy vrážd prokurátorov. V ňom sú, okrem Zsuzsovej a Kočnera, obžalovaní aj Srb Darko Dragić a Dušan Kracina. Všetci vinu odmietajú. 

Na dnešnom hlavnom pojednávaní vypovedal člen zločineckého gangu Iľja Weiss. Svedok vypovedal už na vlaňajšom pojednávaní. Vtedy uviedol, že obžalovanému Darkovi Dragićovi, ktorý mu podľa jeho slov hovoril o "nejakej robote" v Piešťanoch, mal zabezpečiť ukradnuté auto. Automobil napokon nezabezpečil, lebo mu Darko Dragić nezaplatil. Vozidlo malo byť použité v súvislosti s plánovanou vraždou prokurátorov.

archívne video

Pokračuje hlavné pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka (Zdroj: Topky/Maarty)

Weiss podotkol, že je vo väzení štyri roky a niektoré veci si nepamätá a nechce pamätať. Reagoval tak na poznámku o tom, že jeho výpoveď sa nezhoduje s tou spred roka. Predsedníčka senátu sa Weissa pýtala, či je obchod aj ublíženie na zdraví. "Šecko je obchod. Aj podpálenie auta je obchod, keď vám volado za to zaplatí," povedal Weiss. 

Darko Dragić
Zobraziť galériu (2)
Darko Dragić  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Konfrontoval sa aj s Darkom Dragićom, ktorý tiež tvrdí, že Weiss klame a výpovede si prispôsobuje. "Podľa môjho názoru a presvedčenia pán svedok Iľja Weiss klame a všetko si vymýšľa. Toto celé urobil z toho dôvodu, aby získal nižší trest, za čo bol už právoplatne odsúdený na 9 rokov. A okre tých rozporov, ktoré sa tu dnes riešili, podľa môjho názoru ani jediný nebol vyvrátený alebo zodpovedaný a dokonca, keď vy ste sa pýtali pána svedka, či robili spolu biznis, pán Weiss odpovedal, že nie, každý si chráni vlastných ľudí. Až keď mu prokurátor prečítal vlastnú výpoveď s predošlých rokov, tak to zmenil," povedal zase obžalovaný Kracina. Dodal, že z konfrontácie vyplýva, že nevie po nemecky ako sa povedia zápalné fľaše, ako sa povedia ježkovia. 

Viac o téme: Súd PezinokJán KuciakŠpecializovaný tretsný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu