Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Podnikateľ Rattaj potvrdil, že TMR žaluje štát: Za covidové kompenzácie chcú milióny eur!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR, Getty Images, Igor Rattaj)

BRATISLAVA – Firma Tatry mountain resorts sa ide súdiť so štátom. Dôvodom sú straty, ktoré vygenerovali v čase pandémie, keď pre vládne opatrenia museli byť zatvorení. Peniaze im vraj teraz chýbajú investičných projektoch. Podľa žaloby chcú kompenzácie v miliónoch eur.

Dôvodom, prečo firma podala na štát žalobu, je to, že cítia morálnu aj finančnú ujmu po období, keď museli byť z rozhodnutia štátu zatvorení a generovali obrovské straty, ktoré po covide vyčíslili na zhruba 40 miliónov eur. „Tú reálnu stratu za dva covidové roky evidujeme do 40 miliónov eur, čo sme stratili zo zisku a čo nám chýba na splácanie úverov, rozvoj strediska, ďalšie akvizície a podobne,“ povedal pre Hospodárske noviny šéf Predstavenstva TMR Igor Rattaj.

Archívne video: Igor Rattaj spovedá vlastných zamestnancov. Odvážia sa skritizovať veľkého šéfa?

Igor Rattaj spovedá vlastných zamestnancov. Odvážia sa skritizovať veľkého šéfa? (Zdroj: Igor Rattaj)

„Nemohli sme podnikať a navyše sme platili prenájmy za pozemky, mali sme straty pre neodobratú energiu a tak ďalej. Tieto peniaze nám teraz chýbajú pri investičných projektoch. Ak nepočítam kurzarbeit, ktorý bol podporou zamestnanosti a plynul v mzdách zamestnancom, tak sme od štátu nedostali nič,“ uviedol.

Jediná pomoc, ktorej sa dočkali, bola podľa jeho slov v rámci programu z dielne Európskej únie v rámci podpory nášho segmentu, keď mohli dostať ako kompenzáciu vzniknutej situácie maximálne desať miliónov eur. Aj tu však nastal problém. „Keď sme podali prvú prihlášku, vychádzalo nám to na pomoc vo výške 9,9 milióna eur. Štát však usúdil, že nie je dobré, aby nám dal desať miliónov, tak nám to skráti na päť. Potom povedal, že ani päť nie je dosť, dáme im milión,“ povedal.

Podnikateľ Rattaj potvrdil, že
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Aký bol dôvod na takýto krok vlády podľa vlastných slov nevie. Iné krajina sa totiž postavili k takýmto situáciám presne opačne. „Vo Francúzsku pôsobí jedna z najväčších spoločností v segmente CDA – Compagnie des Alpes. Oproti nám sú zhruba osemkrát väčší. Táto spoločnosť mala v rámci rovnakého programu možnosť získať taktiež desať miliónov eur. A viete, čo urobila francúzska vláda? Išla za nich lobovať do Bruselu s tým, že majú omnoho vyššie straty. Výsledkom bolo, že im Brusel priznal 88 miliónov eur. Nám Brusel dal desať, aby nám ich vlastná vláda zastavila. Pýtam sa prečo? Prečo nás trestajú?,“ uviedol príklad.

O podaní žaloby podľa neho už vie aj ministerstvo dopravy a podniká kroky, hoci ako zdôraznil, tento rezort je v tom nevinne. „Žalujeme sa o finančnú náhradu, no viac ma zaujíma morálna satisfakcia,“ povedal. Pokiaľ ide o konkrétnu sumu, o ktorú sa súdia, Rattaj uviedol, že si nepamätám, či je to 8,9 milióna alebo päť.

Viac o téme: PandémiaŽalobaŠtátKompenzácieTatry mountain resorts
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu