Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Heger chce zrušiť usmernenie k tranzíciám, upozorňuje iniciatíva Ide nám o život

Iniciatíva Ide nám o život Zobraziť galériu (3)
Iniciatíva Ide nám o život (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Dočasne poverený premiér Eduard Heger plánuje zrušiť usmernenie ministerstva zdravotníctva k tranzíciám. V utorok na to upozornila iniciatíva Ide nám o život a s tým, že transrodoví ľudia by boli opätovne vystavení protiústavnej praxi nútených sterilizácií a bezpečnosť menšín na Slovensku by tak bola ešte viac ohrozená.

Heger chce zrušiť usmernenie k tranzíciám, upozorňuje iniciatíva Ide nám o život (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Od dôveryhodných zdrojov z úradu vlády a ministerstva zdravotníctva vieme, že dočasne poverený minister plánuje zrušiť odborné usmernenie na zjednotenie postupov pri zdravotnej starostlivosti súvisiacej s tranzíciou," uviedol zástupca Iniciatívy Roman Samotný. Priblížil, že je to v protiklade s deklarovanou snahou pomôcť LGBTI+ ľuďom, aby sa im na Slovensku lepšie žilo.

Heger chce zrušiť usmernenie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Je na mieste pýtať sa dočasne povereného premiéra a ministra, ako chce po prípadnom zrušení usmernenia zabezpečiť proces právnych tranzícií na Slovensku a ako plánuje predísť jeho úplnému znemožneniu," podotkol riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko. Zástupcovia iniciatívy Ide nám o život vyzvali dočasne povereného ministra zdravotníctva na zváženie akýchkoľvek politických a neodborných zásahov, ktoré by mohli smerovať k zrušeniu usmernenia ministerstva zdravotníctva.

Premiér chce o usmernení k tranzícii hovoriť s jeho autormi aj ministrami

Dočasne poverený premiér Eduard Heger zvolá stretnutie komisie, ktorá pripravila usmernenie k medicínskej tranzícii. K téme sa stretne tiež s ministrami, ktorí mu avizovali problémy v aplikačnej praxi. Cieľom stretnutí je urobiť odborné a hlavne v praxi realizovateľné rozhodnutie. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

"Čo sa týka usmernenia ministerstva zdravotníctva pre medicínsku tranzíciu, stáva sa z toho viac politická téma, ktorá škodí tomu, aby sme našli najlepšie odborné riešenia. Chceme riešenia, ktoré nebudú len na papieri, ale budú aj uplatniteľné v praxi," deklaroval úrad vlády.

Heger chce zrušiť usmernenie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako upozornili v stanovisku, aktuálna vláda je prvá, ktorá po 30 rokoch samostatnej existencie SR rieši konkrétne životné situácie a má deklarovanú podporu v parlamente. "Minulý týždeň vláda schválila zákon, vďaka ktorému si ľudia jednoduchým úkonom pred notárom môžu určiť blízkeho človeka, aby konal v ich mene v niektorých životných situáciách," skonštatoval ÚV SR.

Ministerstvo zdravotníctva SR tvrdí, že k usmerneniu pokračuje medzirezortná odborná diskusia. Zaoberá sa jeho realizovateľnosťou a potenciálnymi problémami v aplikačnej praxi. "Naďalej sa vyhodnocuje pomer medzi štandardnými a diagnostickými postupmi a odborným usmernením. Rezort zdravotníctva musí mať istotu, že aplikačná prax bude realizovateľná v našej spoločnosti, všetko tak závisí od výsledku prebiehajúcich rokovaní," uviedol komunikačný odbor rezortu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu