Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

PANIKA pre pšenicu z Ukrajiny! Vlčan potvrdil najväčšie obavy: Obsahuje zdraviu nebezpečné látky, zbavíme sa jej

Samuel Vlčan Zobraziť galériu (5)
Samuel Vlčan (Zdroj: Topky/Maarty, TASR/Henrich Mišovič, Pixabay)

BRATISLAVA – Tony obilia z Ukrajinu dostali na Slovensku stopku. Pšenica, v ktorej sa zistili zvýšené množstvo rezíduí pesticídu, nebude spracovávaná ani využívaná ako krmivo pre zvieratá. Namiesto toho skončí v spaľovni. Testy totiž odhalili, že látka, ktorú obsahuje je nielen že v Európskej únii zakázaná, ale v množstve, v ktorom ju obsahuje pšenica, ktorá skončila v našom mlyne, aj zdraviu nebezpečná. Nedá sa na sto percent vylúčiť, že neskončila aj niekde v pekárni alebo v obchode.

O problémoch s ukrajinskou pšenicou hovoril minister Vlčan už po stredajšom rokovaní vlády.  "Už v júli minulého roka som nariadil zvýšené kontroly dovážaného ukrajinského obilia. Ešte pred tým, než sme spustili plombovanie všetkých tranzitujúcich kamiónov s ukrajinským obilím bola zachytená pomerne veľká vzorka ukrajinského obilia, kde nám tri na sebe nezávislé akreditované laboratóriá potvrdili zvýšený výskyt rezíduí pesticídov,“ uviedol.

Video: Vlčan o obilí z Ukrajiny: Zaviedol sa zákaz jeho spracovania a uvádzania 

Vlčan o obilí z Ukrajiny: Zaviedol sa zákaz jeho spracovania a uvádzania (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Výsledky testov, ktoré mali priniesť odpoveď na otázku, či tieto rezíduá môžu mať vplyv s ohľadom na ich koncentráciu na ľudské zdravie, mali byť známe do konca týždňa. Z dôvodu opatrnosti a preventívnosti prístupu sa celá šarža obilia v danom mlyne dočasne zastavila a nemohlo sa s ňou nakladať. Išlo pritom o 1500 ton pšenice v jednom z našich najväčších mlynov, ktorý je v Kolárove. Dnes je už jej osud známy – bude spálená.

PANIKA pre pšenicu z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/DPA/Friso Gentsch)

Spomínaná analýza totiž priniesla tvrdý ortieľ – daná koncentrácia je v tomto prípade zdraviu škodlivá. Vlčan to oznámiul v TV JOJ. Pšenica obsahuje konkrétne  látku chlór-pyrifos, ktorá je v Európskej únii zakázaná. Ministerstvo po tomto zistení pristúpilo k radikálnemu kroku – zákazu spracovania a uvedenia už naskladneného ukrajinského obilia a múky z neho na trh. Neodporúčajú tiež dovoz akéhokoľvek ukrajinského obilia výrobkov z neho. 1 500 ton obilia preto neskončí v rukách pekárov a nepoužije sa ani ako krmivo pre hospodárske zvieratá, ale musí byť spálených.

Okrem toho sa tiež zintenzívnia kontroly produktov, ktoré boli z akejkoľvek ukrajinskej pšenice vyrobené. Vlčan o situácii dnes počas online rokovania informoval aj veľvyslanca Ukrajiny Myroslava Kastrana, ako aj ministrov pôdohospodárstva krajín V4, Rumunska a Bulharska.

Samuel Vlčan
Zobraziť galériu (5)
Samuel Vlčan  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slovensko prišlo s možným riešením 

Slovensko tiež navrhlo vytvorenie spoločného európskeho nástroja, s pomocou ktorého by mohla byť ukrajinská pšenica vykupovaná priamo ukrajinskou vládou. Zdroje by poskytla Európska komisia napríklad Svetovému potravinovému programu. Pšenica by sa tak dostala naspäť na ukrajinské trhy mimo EÚ. Všetky krajiny vyjadrili tejto iniciatíve podporu.

Poľsko a Maďarsko navrhli zaviesť dočasné clá na import ukrajinských poľnohospodárskych produktov. Vlčan upozornil na to, že dočasné zavedenie ciel je len návrh, na ktorom sa všetky krajiny zúčastnené na online stretnutí zhodli, a podporia ho na úrovni Európskej komisie. Rozhodnutie však podľa Vlčana musí prísť zo strany všetkých členských krajín Európskej únie.

PANIKA pre pšenicu z
Zobraziť galériu (5)

Obe iniciatívy budú prezentovať na najbližšom zasadnutí rady ministrov pôdohospodárstva. "Veríme, že sa nám podarí kritickú situáciu s uvoľnením skladov pre obilie čo najskôr vyriešiť, lebo o tri - štyri mesiace sa začína žatva a času na riešenie problému nezostáva veľa," povedal Vlčan.

Dodal zároveň, že sa v piatok osobne stretol s ukrajinským veľvyslancom na Slovensku a informoval ho o dôvodoch zavedenia zákazu spracovania a uvádzania ukrajinského obilia nielen v potravinovom, ale aj krmovinovom reťazci. "Zároveň som mu poskytol pomoc v riešení tohto problému používania v Európskej únii nepovolených ochranných prostriedkov," povedal s tým, že veľvyslanec tlmočil porozumenie a zároveň navrhol stretnutie s ukrajinským ministrom pôdohospodárstva.

Viac o téme: ObiliePšenicaUkrajinaSamuel Vlčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu