Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lekári z NÚDCH ošetrili počas veľkonočných sviatkov na urgentoch takmer 900 detí

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) ošetrili počas veľkonočných sviatkov na oddelení urgentného príjmu takmer 900 detí. Štyridsať z nich bolo nutné hospitalizovať. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická.

"Pacienti prichádzali najmä so zvýšenou teplotou, akútnymi respiračnými infektmi, často s pridruženými bolesťami ucha, tráviacimi ťažkosťami – vracaním a hnačkou infekčného pôvodu, ale aj v dôsledku diétnych chýb a odchýlok od pravidelných stravovacích návykov. Lekári riešili tiež otravy liekmi u starších detí. Celkovo sme riešili tri deti s vážnym úmyselným poškodením zdravia," uviedol riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň.

archívne video 

Fakultná nemocnica Trenčín zrekonštruovala Oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Otrava alkoholom u detí 

Detskí pacienti na urgentné príjmy prichádzali aj s úrazmi, najčastejšie išlo o úrazy hlavy a horných končatín. "Boli to predovšetkým pády a úrazy pri voľnočasových aktivitách zodpovedajúce ročnému obdobiu a aktuálnemu počasiu – pády z preliezačiek, kolobežiek, bicyklov a kolieskových korčulí. Časté boli aj úrazy na trampolínach," priblížil primár oddelenia urgentného príjmu NÚDCH Marcel Brenner. Lekári v NÚDCH sa podľa Kamenickej dlhodobo stretávajú s menším počtom prípadov otravy alkoholom. V tomto roku počas sviatkov riešili dva prípady, a to u detí v tínedžerskom veku.

Viac o téme: DetiNemocnicaVyšetrenieSviatkyUrgent
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu