Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sme na chvostse rebríčka v rámci EÚ: Chýba nám finančná gramotnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slováci sú vo finančnej gramotnosti stredne zdatní a v Európe sú v tomto kontexte na chvoste. SR podľa prieskumu Európskej centrálnej banky dosiahla 13,3 bodu z 21. Uviedla to Ľubomíra Mardiaková zo spoločnosti Across Private Investments.

Najnižšie skóre mali Rumunsko, Bulharsko a Cyprus s menej než desiatimi bodmi. "Najvyššie hodnotenie dosiahli Dánsko, Švédsko a Fínsko s viac ako 17 bodmi," uviedla Mardiaková. Doplnila, že podľa prieskumu Národnej banky Slovenska dosiahli Slováci od 18 do 79 rokov v teste finančnej gramotnosti priemerne 66 bodov zo 100.

Video: Štátny tajomník Klimek o tom, ako teraz funguje Ministerstvo financií

Štátny tajomník Klimek o tom, ako teraz funguje Ministerstvo financií (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Krajiny s vysokou úrovňou finančnej gramotnosti zvyčajne zahrnujú finančnú výchovu do školských osnov a ponúkajú bezplatné alebo nízkonákladové kurzy pre verejnosť. Okrem toho tieto štáty zvyšujú povedomie o finančnej gramotnosti prostredníctvom médií a rôznych a kampaní," konštatuje manažér portfólia spoločnosti Dominik Hapl. Dánsko napríklad zaviedlo celoštátny program finančnej gramotnosti pre deti a mladých, ktorý sa vyučuje od materskej po stredné školy.

Viac o téme: PrieskumFinančná gramotnosťEurópska centrálna bankaRebríček EÚStredne zdatní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu