Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lekárski odborári dali podnet na preverenie financovania nemocníc

Peter Visolajský
Peter Visolajský (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Lekárske odborové združenie (LOZ) podalo na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) podnet na preverenie postupu zdravotných poisťovní v súvislosti s prerozdelením financií nemocniciam. Výška preddavkov je podľa neho odlišná, a to v neprospech štátu. Informoval o tom šéf odborárov Peter Visolajský. ÚDZS potvrdil, že podnet obdržal.

"Peniaze z poisťovní a aj z plánu obnovy končia v malých súkromných nemocniciach a do štátnych nemocníc sa presúva len strata a čoraz viac pacientov," skonštatoval Visolajský. Podotkol, že súkromné nemocnice dostali zo štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) diametrálne vyššie preddavky oproti štátnym nemocniciam. ÚDZS podanie vyhodnotí. "Následne bude v predmetnej veci postupovať v súlade so zákonom o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou," dodala jeho hovorkyňa Monika Hudecová.

V súvislosti s prerozdelením financií odborári koncom marca vyzvali dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera o audit v zdravotných poisťovniach. Štátna poisťovňa tvrdenia o "pochybnom" prerozdelení financií odmietla. Nesúhlasí s nimi ani šéf Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko.

Viac o téme: FinancovanieNemocnicePodnetLozLekárski odborári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu