Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUÁLNE Dobroslav Trnka čelí obvineniu! Podozrivý je zo zneužívania právomoci verejného činiteľa

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATSIALAVA - Bývalý šéf Generálnej prokuratúry (GP) SR Dobroslav Trnka je podozrivý zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ho obvinil 30. marca. Potvrdila to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Karolína Barinková. Na obvinenie upozornil týždenník Plus 7 dní"V prípade preukázania viny hrozí obvinenému trest odňatia slobody na tri až desať rokov," priblížila hovorkyňa. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie polícia bližšie informácie zatiaľ neposkytuje.

Obvinenie sa má podľa týždenníka týkať prepustenia vtedy vplyvného podnikateľa Jozefa Majského z väzby. Trnka mal 3. augusta 2004 vydať písomný pokyn, aj napriek nesúhlasu dvoch prokurátorov z Krajskej prokuratúry v Košiciach, ktorí vtedy dozerali na stíhanie Majského.

Obžalovaný Dobroslav Trnka odchádza z pojednávania: Na otázky novinárov neodpovedal (Zdroj: Maarty)

"Pokyn vydal napriek tomu, že v tom čase nemal k dispozícii vyšetrovací spis. Vydal ho v rozpore s opakovanými rozhodnutiami súdov o tom, že zákonné dôvody väzby u obvineného Majského naďalej trvajú, ako aj napriek tomu, že mal vedomosť, že podľa názoru dozorujúcich prokurátorov zákonné dôvody väzby trvajú," píše sa v obvinení z 30. marca.

Viac o téme: Zneužitie právomociObvinenie Dobroslav TrnkaGenerálna prokuratúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu