Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE Najvyšší súd nevzal Trnku do väzby! Dôvody na jeho trestné stíhanie ale vidí

Rastislav Trnka pred budovou Najvyššieho súdu. Zobraziť galériu (5)
Rastislav Trnka pred budovou Najvyššieho súdu. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - O tom, či bude košický župan Rastislav Trnka stíhaný väzobne, musel rozhodovať Najvyšší súd SR. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu totiž šéfa košickej župy 19. februára prepustil zo zadržania na slobodu.

Do väzby Rastislava Trnku nezobral ani Najvyšší súd SR. Sudca po pojednávaní, ktoré trvalo niečo málo ako hodinu oznámil, že sťažnosti prokurátora nevyhovuje. Na rozdiel od ŠTS však senát najvyššieho súdu vidí dôvodnosť obvinenia Trnku z machinácií pri verejných obstarávaniach. "Podozrenie tu je a treba vykonať ďalšie dokazovanie na to, aby vina alebo nevina bola jednoznačne preukázaná," povedal predseda senátu Peter Hatala. Zdôraznil tiež, že súd v pondelok nerozhodoval o vine obvineného.

Rastislav Trnka zostáva stíhaný na slobode: Prvé slová po rozhodnutí súdu! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

AKTUÁLNE Najvyšší súd nevzal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

K rozhodnutiu súdu sa vyjadril aj prokurátor: Trnka ostáva na slobode, vyšetrovanie však pokračuje (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Má si dať pozor na mediálne vyjadrenia 

Samotný Trnka využil svoje právo nevypovedať. Člen senátu však poukázal na to, že pred médiámi sa vyjadroval. "Zvolávate si tlačové besedy a keď máte komunikovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, tak využívate právo nevypovedať,“ povedal. Predseda senátu Peter Hatala Trnku zasa upozornil, že práve mediálnymi vyjadreniami o tom, kto ho usvedčuje a kto nie, si môže privodiť dôvody kolúznej vezby.

Trnkova obhajkyňa na margo toho tvrdila, že jej klient je pod veľkým tlakom a poukázala na to, že aj to, že nereagoval hneď po prepustení zo zadržania, bolo médiámi vnímané veľmi negatívne. Po pojednávaní bol už však Trnka na mediálne vyjadrenia skúpy. Novinárom však potvrdil, že zostáva aj naďalej na čele župy a odstúpiť sa nechystá. 

Rastislav Trnka pred budovou Najvyššieho súdu
Zobraziť galériu (5)
Rastislav Trnka pred budovou Najvyššieho súdu  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

ŠTS Trnku do väzby nevzal

Sudca ŠTS ešte 19. februára skonštatoval neexistenciu materiálnych podmienok na rozhodovanie o väzbe. Obvinenie je podľa sudcu založené na jednej vete zo svedeckej výpovede.

Trnka sa dostavil na súdne pojednávanie na Najvyššom súde (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Valentín 17. februára obvinila päť osôb z pokračovacieho zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Kauza sa týka obstarávania bezdotykových teplomerov a nákladných vozidiel na údržbu komunikácií. Spôsobená škoda mala byť zhruba 400.000 eur.

Košický župan Rastislav Trnka prichádza na Najvyšší súd (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Rastislav Trnka uviedol, že obvinenie v jeho prípade sa má vzťahovať len na ovplyvňovanie špecifikácie pri nákupe štyroch vozidiel zn. Tatra.Trvá na svojej nevine. KSK obstaral v rokoch 2020 a 2021 v rámci protiepidemických opatrení spolu 205 prechodových teplomerov za viac ako 178.000 eur a Správa ciest KSK nakúpila v roku 2020 štyri nákladné vozidlá zn. Tatra s nadstavbami na zimnú a letnú údržbu za 1,3 milióna eur. Kritici namietali, že išlo o predražené nákupy, čo kraj odmietal.

Viac o téme: Súd Najvyšší súd SRRastislav Trnka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu