Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kto sú zadržaní podozriví z vraždy študenta Tupého? Futbaloví ultras aj zakladateľ neonacistického hnutia

Jeden z podozrivých Marián Tango Molnár, ktorý sa fotil na mieste vraždy Daniela Tupého Zobraziť galériu (4)
Jeden z podozrivých Marián Tango Molnár, ktorý sa fotil na mieste vraždy Daniela Tupého (Zdroj: Reprofoto/antifa.cz)

BRATISLAVA - Nádej na spravodlivosť po 18. rokoch? Elitní policajti v utorok ráno zadržali osem podozrivých z vraždy študenta Daniela Tupého. Tá sa stala ešte v roku 2005 a doteraz za ňu nebol nikto potrestaný. Kto sú dnešní podozriví?

Štvrtého novembra 2005 vo večerných hodinách bol na Tyršovom nábreží v Bratislave zavraždený 21-ročný študent Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Daniel Tupý. Podľa očitých svedkov ho zabila skupina neznámych maskovaných osôb (neonacistov). Pri útokoch boxermi a nožmi zranili ďalších šesť študentov. 

Prípad nebol doteraz objasnený, dokonca v roku 2012 trestné stíhanie prerušili. Potom sa začali objavovať nové informácie. Napokon v utorok ráno zadržali elitní policajti z NAKA osem ľudí. Medzi nimi má byť aj Marián Molnár. Informoval o tom portál tvnoviny.sk. Molnár je zakladateľom neonacistického petržalského hnutia Rebel Klan Engerau. Molnár pózoval v mikine neonacistickej značky len niekoľko metrov od miesta činu. Druhý zadržaným má byť Matej Bulík. Ide o muža, ktorý bol členom neonacistickej skupiny Rastislava Rogelia. 

Zadržaných podozrivých privážajú na Policajné prezídium

Zvrat v prípade vraždy študenta Daniela Tupého! NAKA zadržala osem podozrivých (Zdroj: Topky/Maarty)

Syn expolicajta, aj zadržané zbrane

Okrem spomínaných dvoch extrémistov má byť medzi podozrivými osobami aj syn bývalého policajta. Jedného zo zadržaných vyviedli policajti z bytu v Petržalke. Nájsť mali aj zbrane v legálnej držbe. V prípade zatiaľ nie je nikto obvinený, polícia ich len predviedla na prezídium, kde ich bude vypočúvať.

Podozrivých z vraždy študenta Daniela Tupého zvážajú na NAKA (Zdroj: Topky/Maarty)

O neonacistickej skupine, ktorá mala mať prsty vo vražde Daniela Tupého, kedysi písal aj antifašistický web. O tom, že prsty v zbabelej vražde mladého študenta mali neonacisti, informoval kedysi aj bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Stalo sa tak počas futbalového zápasu Slovanu Bratislava s DAC Dunajská Streda. Zranilo sa tam približne 50 ľudí a polícia zasahovala aj priamo na štadióne.

Podozriví mali patriť medzi futbalových chuligánov
Zobraziť galériu (4)
Podozriví mali patriť medzi futbalových chuligánov  (Zdroj: FB/Ultras Slovan Official)

Trnka vtedy vystúpil pred verejnosť a povedal, že štadióny sú plné fašistických skupín. Dokonca menoval aj niekoľko osôb, ktoré polícia zaevidovala a povedal, že tieto osoby boli vyšetrované v súsvislosti s vraždou Daniela Tupého. "Viete, v akej súvislosti realizoval Policajný zbor a prokuratúra preverovanie týchto mien? Aby ste neboli prekvapení. Súvisia s vraždou Daniela Tupého," povedal Trnka v roku 2008.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka
Zobraziť galériu (4)
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka  (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Nepriestreľné dôkazy

Policajný prezident Štefan Hamran dnes v rádiu Expres povedal, že polícia si je na 110 % istá, že zadržané osoby sa v čase vraždy nachádzali na Tyršovom nábreží. Ďalší z podozrivých je vo väzení a je už právoplatne odsúdený za pokus o vraždu v inom prípade. 

"Veľmi prácne a pilne sa tam dokumentovali všetky tie dôkazy a dnes je dôkazná situácia taká silná, taká nepriestrelná, že môžem s kľudným svedomím vyhlásiť, že osem ľudí, ktorí boli dnes zadržaní, bolo na mieste spáchania činu," povedal Hamran. Dodal, že v prípade zatiaľ nie je nikto obvinený a robia sa zaisťovacie úkony. 

Prokuratúra opäť kritizuje Hamrana

K vyjadreniam policajného prezidenta poslala stanovisko aj Krajská prokuratúra Bratislava, ktorá uviedla, že sa ako orgán dozoru nad zákonnosťou trestného konania v predmetnej veci dôrazne dištancuje od vyjadrení prezidenta PZ Hamrana, ktoré dnes uviedol v rozhovore v Rádiu Expres k prípadu vraždy Daniela Tupého.

"Je treba pripomenúť, že podobné neúčelné mediálne vyjadrenia úradných osôb môžu mať za následok zmarenie účelu trestného konania. Krajská prokuratúra Bratislava opätovne a dôrazne žiada prezidenta PZ, aby neprekračoval a nezneužíval svoje postavenie, bez poznania spisu a dôkaznej situácie nešpekuloval o skutkových okolnostiach a okruhu podozrivých," napísal hovorca a prokurátor Juraj Chylo.

"Prezident PZ nie je orgánom činným v trestnom konaní a ani nemá voči orgánom činným v trestnom konaní žiadne nadriadené postavenie, orgány činné v trestnom konaní sú pri svojej činnosti nezávislé a samostatné, preto boli vyjadrenia prezidenta PZ k neskončenému trestnému konaniu nenáležité. Súčasne zdôrazňujeme, že poskytovanie informácii v trestnom konaní je v zmysle Trestného poriadku právomocou orgánov činných v trestnom konaní a nie prezidenta PZ," dodal Chylo.

Zavraždený študent Daniel Tupý
Zobraziť galériu (4)
Zavraždený študent Daniel Tupý

Viac o téme: NAKADaniel TupýAkcia Karma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu