Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zničeným budovám po požiari v Banskej Štiavnici dodajú rezivo Lesy SR a ZSD SR

Zásah hasičov pri požiari budov v Banskej Štiavnici
Zásah hasičov pri požiari budov v Banskej Štiavnici (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

ZVOLEN/BANSKÁ ŠTIAVNICA - Členské spoločnosti Drevárskej sekcie Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR sa spolu so štátnym podnikom Lesy SR rozhodli solidárne prispieť na obnovu drevených krovov a striech poškodených budov v Banskej Štiavnici, ktoré postihol nedávny požiar. Mestu Banská Štiavnica ponúkli dodávku stavebného reziva pre tých, ktorí ho najviac potrebujú. Pre TASR to uviedol prezident zväzu Peter Zemaník.

Mesto má v najbližších dňoch v spolupráci s vlastníkmi zničených budov zostaviť špecifikáciu potrebného materiálu na zakrytie striech a na odvrátenie ďalších hroziacich škôd na historických budovách.

Riaditeľka SBM Zuzana Denková: Pre chýbajúce prostriedky nie sú poistené objekty ani zbierkové predmety SBM (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

"Zväz má zámer poskytnúť Banskej Štiavnici rezivo v objeme dodávky dvoch kamiónov, ktoré adresne dodá na rekonštrukciu striech. Prvá fúra s objemom približne štyri kubické metre stavebného reziva rôznych sortimentov odišla už 31. marca z píly Roven Hriňová, ktorú si odviezol Ján Adamský, vlastník nehnuteľnosti, v ktorej bola známa reštaurácia a ktorá je v bezprostrednom susedstve domu Maríny, kde požiar vypukol a začal sa šíriť na okolité nehnuteľnosti," uviedol Zemaník. "Dohoda bola operatívna a potrebný materiál sme pripravili prednostne na počkanie," uviedol konateľ firmy Ján Báťka.

"Sme pripravení poskytnúť naše piliarske kapacity na porez aj pre ostatných vlastníkov poškodených budov. V úzkej spolupráci so štátnym podnikom Lesy SR a s dotknutými subjektmi pripravíme stavebné rezivo v celkovej hodnote približne 30.000 eur. Na jeho produkciu sa poskladajú všetky členské spoločnosti Drevárskej sekcie ZSD SR rovnakým dielom," doplnil Zemaník.

Firmy združené v ZSD SR pomohli s drevom aj v roku 2021, keď tornádo zničilo niekoľko desiatok domov na južnej Morave.

Viac o téme: DrevoBanská ŠtiavnicaLesySR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu