Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Predseda NR SR Kollár zaradí na ďalšiu schôdzu návrh o 500-eurovej odmene: Má ísť o inú formu odmeny

Boris Kollár Zobraziť galériu (2)
Boris Kollár (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) zaradí na rokovanie ďalšej riadnej schôdze v máji opätovný návrh lídra OĽANO Igora Matoviča na odmenu 500 eur za účasť v septembrových parlamentných voľbách. Tvrdí, že ide o inú formu odmeny ako zľavu z poplatkov štátu, ktorú už vo februári poslanci odmietli.

Matovič podľa neho využil možnosť, že návrh podal ešte pred neschválením svojho pôvodného návrhu v pléne. "Nie je to štandardné, ale je to legitímne," povedal Kollár novinárom s tým, že problematiku konzultoval s parlamentným legislatívnym a právnym odborom, ktoré mu to odobrili. "Predtým bol podobný zákon, že mala byť nie finančná odmena, ale zľavy z poplatkov štátu. Toto je finančný bonus, ktorý by ľudia dostali do rúk. Je to úplne iná hmota a určite to zaradím," doplnil. Ak by sa v návrhu menila suma odmeny, bola by to podľa Kollára iná situácia.

VIDEO Parlament odmietol návrh na 500-eurovú odmenu za účasť vo voľbách

Parlament odmietol návrh na 500-eurovú odmenu za účasť vo voľbách (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Matovič predložil rovnaký návrh ešte pred hlasovaním

Rokovací poriadok NR SR hovorí, že ak parlament návrh zákona neschválil, nový návrh zákona v tej istej veci možno podať najskôr o šesť mesiacov odo dňa neschválenia návrhu zákona. Parlament v stredu odmietol návrh Matoviča o 500-eurovej odmene, ktorú predpokladala novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Ešte pred hlasovaním Matovič predložil rovnaký návrh. V tomto prípade by nemala platiť polročná prestávka, keďže novelu predložil ešte pred neschválením pôvodného návrhu.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vo februári zároveň poslanci odmietli novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, v ktorej sa navrhovala odmena za účasť vo voľbách vo forme zľavy desať percent z poplatkov štátu. Podľa Ondreja Dostála (SaS) išlo o návrh, ktorý sa týka rovnakej veci ako odmena 500 eur. Preto tvrdí, že by sa o návrhu nemalo rokovať, keďže od februára neuplynulo šesť mesiacov.

Viac o téme: VoľbyOdmena 500 eurIgor MatovičBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu