Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslanci neschválili novelu Trestného poriadku a ani uznesenie k urýchleniu realizácie memoranda medzi vládou a LOZ

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Postup orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) pri dočasnom umiestňovaní obvineného do zdravotníckeho zariadenia sa nateraz neupraví. Poslanci v stredu neschválili novelu Trestného poriadku, ktorá to predpokladala.

Predkladatelia navrhovali, aby obvinený, ktorý je nepríčetný a jeho pobyt je na slobode nebezpečný, mohol byť po novom príkazom prokurátora dočasne umiestnený v zdravotníckom zariadení. Novelizáciou sa mala odstrániť pretrvávajúca medzera právnej úpravy postupu OČTK v prípravnom konaní. "A to pri náležitom zohľadnení ochrany práv obvineného spojenej s okamžitým poskytovaním zdravotnej starostlivosti a rovnako pri náležitom zabezpečení ochrany práv tretích osôb, ktoré by, v dôsledku voľného pohybu pre spoločnosť nebezpečného páchateľa na slobode, mohli byť vážne ohrozené," uviedli poslanci v dôvodovej správe. Plénum napokon návrh neschválilo.

NRSR neschválila uznesenie k urýchleniu realizácie memoranda medzi vládou a LOZ

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu neschválili uznesenie k urýchleniu realizácie memoranda o zlepšení systému zdravotníctva uzavretého medzi vládou a Lekárskym odborovým združením (LOZ). Návrh predložil poslanec Vladimír Faič (Smer-SD). Memorandom mal parlament požiadať poverenú vládu, aby začala bezodkladne realizovať opatrenia, vyplývajúce z memoranda s LOZ a predložila návrhy nevyhnutných riešení. Dokument mal tiež zaviazať vládu k predloženiu správy o realizácii memoranda.

"Podľa Lekárskeho odborového združenia napriek navýšeniu rozpočtu pre zdravotníctvo nemocnice hlásia, že im dané peniaze poisťovne neposkytli. Vláda tiež neplní svoje záväzky vo vzťahu k zavádzaniu DRG systému. Nenavrhla zákonnú úpravu minimálnych noriem na personálne zabezpečenie oddelení. Nerieši problémy lekárskych fakúlt," zdôvodnil návrh predkladateľ.

Parlament mal v memorande skonštatovať, že len realizácia ucelenej skupiny opatrení, vychádzajúcich z požiadaviek zdravotníckych pracovníkov, môže byť na prospech verejného zdravotníctva, zdravotníckych pracovníkov a predovšetkým na prospech občanov Slovenskej republiky a ich oprávneného nároku na zabezpečenie kvalitnej a dostupnej zdravotnej starostlivosti. Aj v medziach ústavno-právneho režimu obmedzenej pôsobnosti je podľa návrhu uznesenia možné realizovať významnú časť opatrení vyplývajúcich z memoranda.

Viac o téme: VládaPoslanciMemorandumLOZTrestný poriadok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu